میزان اثرپذیری فعالیت های اقتصادی از آلایندگی گازهای گلخانه ای حاصل از سوخت های فسیلی بر محیط زیست در اقتصاد ایران براساس الگوی ماتریس حسابداری اجتماعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: EICONF01_476
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 915
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد حسین زاده

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

سامان ضیایی

دکتری اقتصاد کشاورزی و عضوهیات علمی دانشگاه زابل

کوروش جوادی پاشاکی

دانشجوی دکتری اقتصاد منابع و محیط زیست دانشگاه زابل

چکیده

چگونگی ارتباط بین فعالیت های اقتصادی یک نظام اقتصادی و اهمیت آن به لحاظ تولید، درآمد، مصرف و انتشار آلاینده زیست محیطی همواره مورد توجه اقتصاد دانان بوده است. شاخص های عملکردی آلاینده های زیست محیطی و بررسی کمی و به لحاظ روش شناسی بر دو الگو استوار است. این دو الگو عبارتند از: الگوی داده- ستانده و الگوی ماتریس حسابداری اجتماعی است. پیوند همزمان همه متغیرها و سنجش عملکردی بخش های اقتصادی در ماتریس حسابداری اجتماعی می تواند تصویر واقع بینانه تری از ابعاد اقتصادی و اجتماعی در اقتصاد ملی را نشان دهد. نقش محیط زیست در توسعه پایدار و نیز رفاه جوامع بشری سبب گردید که موضوع تلفیق همزمان موضوعات زیست محیطی و مسائل اقتصادی در یک سیستم ادغام شده ماتریس حسابداری اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد. یافته های تحقیق این مقاله اثر پذیری فعالیت های اقتصادی ناشی از آلایندگی گازهای گلخانه ای حاصل از سوخت های فسیلی با توجه به داده های موجود برای سال 1385 مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی زیست محیطی حدود 1/99 درصد کمتر از تولید ناخالص داخلی است. فعالیت های منسوجات، پوشاک و چرم و صنایع غذایی و دخانیات بیشترین تغییرات زیست محیطی به ترتیب 4/81 و 4/63 درصد دارا می باشند. همچنین نتایج نشان می دهد که بیشترین میزان انتشار انواع آلاینده ها به تفکیک آن در فعالیت ها و نهادهای اقتصادی مربوط به بخش حمل و نقل 48 درصد، صنایع ذغال کک و پالایشگاه های نفت 14/9 درصد، استخراج نفت و گاز طبیعی 7/5 درصد، تأمین آب، برق و گاز 7/4 درصد و خانوارها 5/6 درصد می باشد.

کلیدواژه ها

اثر پذیری ، گازهای گلخانه ای ، ماتریس حسابداری ، توسعه پایدار و مصرف انرژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.