بررسی انواع دولومیت و تأثیر آن بر کیفیت مخزنی سازند سروک دریکی از میادین نفتی جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE03_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3048
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه اله آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، باشگاه پژوهشگران جوان

سیدرضا موسوی حرمی

دکترای رسوب شناسی از دانشگاه آیووا آمریکا،عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدمحمدجواد موسوی

دکترای چینه شناسی از مرکز علوم و تحقیقات تهران، عضو هیئت علمی دانشگاه

چکیده

سازند سروک با سن آلبین - تورنین یکی از مخازن مهم هیدروکربنی در حوضه زاگرس محسوب می شود . این سازند به صورت هم شیب بر روی سازند کژدمی قرار گرفته و مرز بالایی آن با سازند ایلام ب ه فرم ناپیوستگی فرسایشی می باشد . میدان نفتی مورد مطالعه در غرب اهواز و در جنوب غرب ایران واقع است . هدف از این مطالعه شناسایی انواع دولومیت ها و نحوه تأ ثیر آن ها بر کیفیت مخزنی سازند سروک در میدان مورد مطالعه می باشد . بررسی پتروگرافی تعداد 207 مقطع نازک تهیه شده از خرده های حفاری نشان می دهد که این سازند عمدتاً از سنگ های کربناته تشکیل شده است و فرایند دولومیتی شدن به طور عمده این سازند را تحت تأ ثیر قرار داده و باعث تغییر در میزان تخلخل در این سازند شده است . از آنجا یی که دولومیت به دلیل پایداری شیمیایی و مقاومت در برابر انحلال فشاری در حین تدفین، تخلخل و نفوذپذیری خود را بهتر از سنگ های آهکی حفظ می کند، این فرایند نقش م ؤثری در اف زایش کیفیت مخزنی ایفا کرده است . انواع دولومیت های سازند سروک بر اساس اندازه، فابریک و مرز بلورها به سه گروه تقسیم می شوند . دولومیت های نوع اول : ریز بلور 5) تا 60 میکرون ) و به صورت هم اندازه، بی شکل با سطوح بلوری نامنظم هستند و به عنوان دولومیت تقریباً همزمان با رس وب گذاری در نظر گرفته شده است . دولومیت های نوع دوم : متوسط بلور 60) تا 250 میکرون ) و به صورت شکل دار تا نیمه شکل دار دیده می شوند و در مراحل تدفین تشکیل شده اند . دولومیت های نوع سوم : درشت بلور 250) تا 500 میکرون ) هم اندازه و به صورت شکل دار تا بی شکل دیده می شوند . این نوع دولومیت ها نیز مانند دولومیت های نوع دوم طی مراحل دیاژنز ثانویه تشکیل شده اند . این بررسی نشان می دهد که فقط دولومیت های نوع دوم با حف ظ تخلخل و نفوذپذیری باعث افزایش کیفیت مخزنی سازند سروک در میدان مورد مطالعه شده اند .

کلیدواژه ها

دولومیت - سازند سروک - تخلخل - نفوذ پذیری - کیفیت مخزن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.