جایگاه کتیبه ها در معماری اسلامی و نقش آنها در بروز رفتارهای عبادی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی نیارش شهر پایا
  • کد COI اختصاصی: SCIENC01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رباب فغفوری

دانشجوی دکتری فلسفه هنر دانشگاه بین المللی امام رضا(ع)ایران

حسن بلخاری قهی

دانشیار دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران ایران

چکیده

معماری سنتی هدف اصلی خود را در شکل دهی فضایی می دانست که انسان را همواره متوجه حضور پروردگار سازد. در این نوع معماری معنا و کارکرد توأمان بود و در کنار زیبایی استفاده وجودی و رفتاری نیز به عمل می آمد. در این مقاله اهمیت و کارکردهای متنوع هنر کتیبه نگاری در معماری اسلامی مورد واکاوی قرار می گیرد و با توجه به ثمرات مثبت آن بر نقش بنیادی و سازنده اش در بروز رفتارهای اجتماعی و عبادی تاکید می گردد. این کتیبه ها به لحاظ فرم و ماهیت مکتوب خود در القای مفاهیمی چون توحید، عبادت، تعهد اخلاقی، احساس حضور در برابر ذات باری تعالی و شور و نشاط رازورزانه نقش دارند. شایسته است با حفظ و ارتقای این هنر اصیل و تعمیم آن به فضاهای آموزشی و مکان های کسب و کار حس حضور الهی و تذکر معنوی را بر افعال انسان های جامعه اسلامی به ارمغان آوریم.

کلیدواژه ها

کتیبه نگاری، معماری اسلامی، رفتارهای عبادی، صورت و محتوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.