بررسی رابطه بین تحول سازمانی با ارتقاء بهره وری مطالعه موردی: بانک ملی شهر ایلام
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: همایش بین المللی مدیریت
- کد COI اختصاصی: ICOM01_1064
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1537
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشکده ادبیات ،دانشگاه ایلام،ایران
استادیار،دانشکده ادبیات، دانشگاه ایلام،ایران
استادیار،دانشکده ادبیات، دانشگاه ایلام،ایران
کارشناسی ارشد،دانشکده ادبیات ،دانشگاه ایلام،ایران
چکیده
تحول از نظر لغوی و در مفهوم کلی خود،یعنی دگرگون شدن،جابه جا شدن وتغییر کردن و از حالتی به حالت دیگرتلاش برنامه ریزی شده در کل یک سازمان مدیریت شده از بالا ، برای افزایش اثربخشی و « رفتن. تحول سازمانی یعنیبهره .» سلامت سازمان از طریق مداخلات طراحی شده در فرایندهای سازمانی با استفاده از علوم اجتماعی و انسانی است وری به ما می گوید که از یک واحد نهاده چند واحد ستاده می توان بدست آورد. بهره وری یعنی استفاده علمی از منابعملی مانند نیروی انسانی و دیگر عوامل تولید به منظور کاهش قیمت تمام شده، رشد بازار، کاهش میزان بیکاری، افزایشواقعی دستمزد و بالاترین استانداردهای زندگی مصرف کنندگان، مدیران و کارکنان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تحول سازمانی با ارتقاء بهره وری در شعب بانک ملی شهر ایلام صورت گرفت. روش تحقیقتوصیفی-پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تحول سازمانی جان گاتر و پیتر دراکر و پرسشنامه بهره وری هرسی و گلداسمیت استفاده شد. از آنجا که از پرسشنامه استاندارد استفاده شد روایی آن تایید شده و پایاییآن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 92 .تعیین گردید. جامعه آماری آن را کارمندان شعب بانک ملی شهر ایلام در سال 1393 تشکیل داده و نمونه تحقیق با استفاده از جدول مورگان انتخاب شد. نتایج نشان داد بین همه ابعاد تحول سازمانی به جز دو بعد توسعه چشم انداز و استراتژی، وتوانمندسازی کارکنان برای انجام اقدامات فراگیر رابطه معنی داری وجود دارد.کلیدواژه ها
تغییر،تحول سازمانی،بهره وریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.