بررسی اثر کاربری اراضی و مصرف کودهای شیمیایی بر آلودگی سفره های آب زیرزمینی دشت قزوین

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE03_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شیرافروس

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

عبدالمجید لیاقت

دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه تهران

چکیده

فعالیتهای کشاورزی مانند استفاده از کود و همچنین سموم شیمیائی در مزارع ، به عنوان منابع غیر نقطه ای مهم در آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی به شمار می روند . از طرف دیگر افزایش مصرف این مواد شیمیایی و عدم آگاهی کشاورزان در استفاده از این مواد و همچنین کاهش منابع آب نگرانی های زیست محیطی را افزایش داده است . در این تحقیق در سال 1383 به منظور اثر استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی بر آلودگی آبهای زیرزمینی در دشت قزوین به انجام رسیده است . هفت حلقه چاه در مرکز تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد، مرکز تحقیقات کشاورزی فیض آباد، منطقه کمال آباد، شرکت کشت و صنعت مگسال و مزرعه آقای احسانی مورد آزمایش قرار گرفت و غلظت نیترات، فسفر و پتاسیم در این چاهها به طور ماهانه، از فروردین 1383 به مدت 4 ماه اندازه گیری گردید . نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت NO3-N در آب زیرزمینی این مناطق در محدوده11/2 تا 15/2 میلی گرم بر لیتر بود، در حالی که از نظر سازمان محیط زیست جهانی EPA ( حد مجاز NO3-N ( در آبهای زیرزمینی 10 میلی گرم بر لیتر می باشد . بیشترین غلظت نیترات مربوط به مزرعه احسانی می باشد، در این محل علاوه بر فعالیتهای کشاورزی فعالیتهای دامداری نیز انجام می گیرد . کمترین غلظت مشاهده شده در این بررسی مربوط به محل اسماعیل آباد بوده که دلیل این امر را می توان به مدیریت مناسب در عملیات کشاورزی و کوددهی و همچنین پایین بودن سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در این محل نسبت داد . در محدوده بین این دو دامنه، به ترتیب نزولی، محلهای مگسال، کمال آباد و فیض آباد قرار دارند . غلظت فسفر و پتاسیم در چاههای مورد آزمایش به ترتیب در محدوده 0/018 تا 0/023 و 1 تا 1/22 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری شد، که در مقایسه با حدود مجاز تعیین شده جهانی پایینتر می باشند . با توجه به متکی بودن آب شرب بعضی از ساکنین مجاور مناطق مورد مطالعه به آبهای زیرزمینی، آلودگی آب چاههای مورد مطالعه به نیترات نگران کننده می باشد .

کلیدواژه ها

نیترات، آبهای زیرزمینی و دشت قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.