بررسی اثر تنش کم آبی و کاربرد نیتروژن بر شاخص فیریولوژیک عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula Officinalis L .)

بررسی اثر تنش کم آبی و کاربرد نیتروژن بر شاخص فیریولوژیک عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula Officinalis L .)
  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_295
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید رحمانی

مدرس و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

جهانفر دانشیان

دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

توفیق طاهرخانی

مدرس و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

امیرحسین شیرانی راد

دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

چکیده

به منظور اثر تنش کم آبی و کاربرد نیتروژن بر شاخص های فیزیولوژیک عملکرد در گیاه همیشه بهار آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان در سال 1385 اجرا گردید. تیمارها شامل تنش کم آبی در سه سطح (آبیاری پس از 40، 80 و 120 کیلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) و نیتروژن در چهار سطح (0، 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) بودند نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر شاخص برداشت در مرحله 50% گبدهی، نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله 50% گلدهی، تلاش باز آوری در مرحله 50 % گلدهی ، شاخص برداشت در مرحله 100% گلدهی، تلاش بازآوری در مرحله 100% گلدهی، شاخص برداشت در مرحله دوم 100% گلدهی، نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله دوم 100% گلدهی ، تلاش بازآوری در مرحله دوم 100% گلدهی، شاخص برداشت در مرحله آخر، نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله آخر و تلاش بازآوری در مرحله آخر در کلیه مراحل نمونه برداری داشت . به طوری که بیشترین شاخص برداشت (18/85)، نسبت وزن گل به کل گیاه (13/15) و تلاش بازآوری (21/26) از سطح 40 میلی متر تبخیر بدست آمد اثر نیتروژن بر شاخص برداشت در مرحله 50% گلدهی ، نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله 50% گلدهی، تلاش بازآوری در مرحله 50 % گلدهی، شاخص برداشت در مرحله 100% گلدهی ، تلاش بازآوری در مرحله 100% گلدهی، شاخص برداشت در مرحله دوم 100% گلدهی ، نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله دوم 100% گلدهی، تلاش بازآوری در مرحله دوم 100% گلدهی ، شاخص برداشت در مرحله آخر ، نسبت .زن گل به کل گیاه در مرحله آخر و تلاش بازآوری در مرحله آخر معنی دار شد. اثر متقابل تنش و نیتروژن تنها بر نسبت وزن گل به کل گیاه در مرحله 100% گلدهی معنی دار شد نتایج این آزمایش نشان داد که بهترین زمان رداشت گل در گیاه همیشه بهار در مرحله 100 درصد گلدهی . همچنین مناسب ترین زمان برداشت دانه در مرحله آخر (برداشت) در کنار سطح آبیاری نرمال و مصرف حداکثر نیتروژن بود.

کلیدواژه ها

همیشه بهار، تنش کم آبی، نیتروژن، شاخص برداشت و تلاش بازآوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.