بررسی اثرات حشره کشی عصاره سرخس Polypodium vulgare روی شب پره پشت الماسی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 974
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تابع بردبار

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه حشره شناسی دانشگاه تربیت مدرس

سعید محرمی پور

دانشیار گروه حشره شناسی دانشگاه تربیت مدرس

بی بی زهرا صحاف

دانشجوی دکتری گروه حشره شناسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

شب پره پشت الماسی Plutella xylestella آفت مهم کلم ، گل کلم، کلم بروکلی، خردل، و تربچه می باشد که خسارت زیادی را به محصول وارد می کند بنابراین استفاده از روشی که علاوه بر کنترل آفات، اثر سوء کمتری بر روی محیط زیست داشته باشد همیشه مورد توجه بوده است از جمله این روش ها استفاده از مواد تولید شده توسط گیاهان می باشد به همین دلیل عصاره متانولی سرخس بسپایک بر روی لارو سن سوم شب پره پشت الماسی مورد بررسی قرار گرفت سرخس بسپایک Polypodium vulgare P.( Polypodiacae) گیاهی است که بیشتر در مناطق شمالی ایران و بر روی سراشیبی صخره ها رشد می کند . در این تحقیق عصاره گیری از برگ های این گیاه با دستگاه روتاری و با استفاده از حلال متانول 70 درصد انجام شد. عصاره استخراج شده از برگ های این گیاه برای آزمایش بر روی لاروهای شب پره پشت الماسی ( Plutella xylestella) مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش در شرایط دمایی 1±27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد و بر روی برگ های کلزا انجام شد این آزمایش در 6 غلظت و در 6 تکرار و هر تکرار با 10 لارو سن سوم بررسی شد و مرگ و میر بعد از 48 ساعت محاسبه گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهد که با افزایش غلظت عصاره ، مرگ و میر لاروهای سن سوم افزایش می یابد غلظت کشنده 50 درصد (LC50) گوارشی برای لاروهای سن سوم، 44 درصد به دست امد. از عصاره برگ های این گیاه چندین ترکب فعال 20-Hydroxyecdysone گزارش شده است این ترکیب علاوه بر نقش حفاظت از گیاهان در برابر حشرات و همچنین خاصیت حشره کشی دارای خواص دارویی نیز می باشد.

کلیدواژه ها

شب پره پشت الماسی سرخس بسپایک، دستگاه روتاری، غلظت کشنده 50 درصد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.