بررسی کاربرد آزمایش های غیر مخرب در پیش بینی مقاومت فشاری سنگ ها

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: پنجمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE05_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدهادی حسینی

دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

محمد عطایی

دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

در این مقاله کاربرد سختی چکش اشمیت و نیز سرعت موج الاستیک به عنوان دو روش غیر مخرب پر کاربرد جهت پیش بینی و تعیین مقاومت فشاری سنگ ها مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است . جهت انجام آزمایش های استاندارد، در طی این تحقیق نمونه های سنگی از هفت معدن مختلف در شمال غرب کشور جمع آوری شده و به آزمایشگاه منتقل گردیدند . پس از انجام مراحل تهیه و آماده سازی نمونه ها، آزمایش های سختی چکش اشمیت، سرعت موج الاستیک و مقاومت فشاری تک محوری بر روی تمامی نمونه ها انجام شد . تحلیل نتایج حاصل از مطالعات آزمایشگاهی بیانگر این موضوع است که با افزایش سختی چکش اشمیت، مقاومت فشاری تک محوری سنگ ها به صورت توانی افزایش می یابد . همچنین بین سرعت موج الاستیک و مقاومت فشاری تک محوری یک رابطه نمایی مستقیم برقرار است . نتایج حاصله نشان می دهد که رابطه ریاضی بین سرعت موج الاستیک و مقاومت . بیشتری نسبت به رابطه ریاضی بین سختی چکش اشمیت و مقاومت فشاری تک محوری برخوردار است (R 2 ( فشاریتک محوری از همگرایی در این تحقیق بر اساس کار های آزمایشگاهی و محاسبات ریاضی یک کمیت جدید به نام " مقاومت معادل " پیشنهاد گردیده است . مقاومت معادل از نظر مقدار با حاصل ضرب مجذور سختی چکش اشمیت و سرعت موج الاستیک برابر است . رابطه ریاضی بین مقاومت معادل و مقاومت فشاری تک محوری ارائه شده نشان می دهد که این کمیت از نظر ریاضی از توانایی مناسبی برای پیش بینی مقاومت فشاری سنگ ها برخوردار است

کلیدواژه ها

آزمایش های غیر مخرب، سختی چکش اشمیت، موج الاستیک، مقاومت فشاری تک محوری، مقاومت معادل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.