مقایسه سود حسابداری با سود مشمول مالیات

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی حسابداری ایران
  • کد COI اختصاصی: IAAC11_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1864
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالقاسم مسیح آبادی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران، استادیار گروه حسابداری

محمدرضا شورورزی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران، استادیار گروه حسابداری

جواد دجلانی

دانش اموخته کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور ایران

چکیده

هدف از انجام این تحقیق، بررسی دلایل تفاوت میان سود حسابداری و سود مشمول مالیات شرکت ها وکنکاش در معناداری تفاوت یاد شده است. در این راستا ضمن بررسی قوانین مالیاتی کشور و استانداردهایحسابداری، عوامل بروز این تفاوت در ساختار درآمدها، ساختار هزینه ها و دیگر معافیت های قانونی جستجو شدند. برای بررسی فرضیه ها با توجه به نرمال نبودن داده های مورد آزمون، از روش آماری ناپارامتریک ویلکاکسون استفاده شده و داده های نمونه ای شامل325سال شرکت، اطلاعات مندرج در اظهارنامه های مالیاتی و گزارش رسیدگی ادارات امور مالیاتی برخی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سالهای 1384تاپایان 1388 است طبق نتایج تحقیق میان این دو و همچنین میان اظهارنظر حسابداران عضو جامعه حسابداران رسمی یا سازمان حسابرسی با ادارات امور مالیاتی تفاوت معناداری وجود دارد و در حسابرسی مالیاتی توسط مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی و یا سازمان حسابرسی، این اختلاف وابسته به نوع حسابرس نیست. تفاوت میاناصول و قواعد حاکم بر حسابداری و حسابرسی مالی و مالیاتی عامل بروز تفاوت است که طبق مباحث تئوری حسابداری ناشی از اختلافات دایمی و موقتی است که حسابداران سود حسابداری را به ازای اختلافات دایمیتعدیل و مشکلات ناشی از اختلافات موقت را با تخصیص بین دوره ای مالیات برطرف می نمایند. ولی به دلیل تضاد در ماهیت و اهداف متفاوت در محاسبه این دو سود، امکان تعامل مطلق و انطباق کامل وجود ندارد. همچنین طبق ساختار قانون مالیات های مستقیم و مبتنی بر رویه مرسوم حسابداری در شرکت ها که تلاش دارند تا حد ممکن خودرا با قوانین هماهنگ سازند، در کشور ما مبحث تخصیص مالیات موضوعیت ندارد و بنابراین تفاوت میان سود  . حسابداری و درآمد مشمول مالیات تنها به اختلافات دایمی محدود میگردد

کلیدواژه ها

سود حسابداری، درآمد مشمول مالیات، حسابرسی مالیاتی، قانون مالیات های مستقیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.