بررسی تغییرات تراز دریا در حوضه شمالی خلیج فارس

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICOPMAS06_178
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2042
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا خلیل آبادی

کارشناس ارشد فیزیک دریا

حمید محمدی

کارشناس ارشد الکتروآکوستیک

علی اکبر بیدختی

دانشیار موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله با آنالیز تغییرات تراز دریا (sea level) در ناحیه شمالی خلیج فارس اثر هر یک از عوامل تاثیر گذار در تغییرات تراز دریا در این منطقه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برای آنالیز داده های ساعتی تغییرات تراز دریا از داده های ثبت شده به وسیله دستگاههای جزرومدسنجی (Tide gauge) که در سواحل شمالی خلیج فارس نصب شده استفاده شده است. آنچه که این دستگاهها اندازه می گیرند جزرومد خالص نیست بلکه ترکیبی از تغییرات جزرومدی و تغییرات ناشی از عوامل جوی است که با تحلیل فوریه این داده ها تمام هارمونیکهای موجود در سیگنال به دست می آید، سپس آن دسته از این هارمونیکها که جزو هارمونیکهای جزرومدی شناخته شده است را از بقیه جدا نموده، ها رمونیکهای باقیمانده نیز به عوامل جوی مربوط می شوند . با تبدیل معکوس هر دسته از این هارمونیکها، تغییرات جزرومدی و تغییرات ناشی از عوامل جوی تفکیک می شوند . طبق نتایج حاصل از این مطالعه، در خلیج فارس تغییرات تراز آب ناشی از عوامل جوی عمدتا از غرب به شرق حرکت م ی کنند در حالی که طبق مطالعاتی که در دریای عمان صورت گرفته است تغییرات عمده تراز آب در سواحل دریای عمان به شکل امواجی است که در ماههای مانسون از شرق به غرب از سمت اقیانوس هند وارد دریای عمان می شوند[ ۷]. در ا ین مطالعه با استفاده از داده ها ی هواشناس ی اثر باد و فشار هوا در سطح دریا مورد بررسی قرار گرفته است که اثر وارونگی فشار (Inverse Barometer effect) در منطقه به خوبی نمایان است.

کلیدواژه ها

تراز دریا، جزرومد، اثر وارونگی فشار، خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.