برآورد فرسایش و رسوب به کمک دو مدل MPSIAC و EPM برای حوزه های فاقد ایستگاه؛ مطالعه موردی حوزه آبخیز قویجق، استان گلستان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_319
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 569
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه پهلوان

دانشجوی کارشناسی ارشدآبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی نجفی نژاد

استادیار گروه آبخیزداری و مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

واحد بردی شیخ

استادیار گروه آبخیزداری و مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مشهد قلی مارامایی

کارشناس ارشد آبخیزداری، اداره منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

خاک به عنوان یک سیستم حیاتبخش و تاثیرگذار بر روی بقاء و تداوم فعالیت تمامی موجودات زنده و بویژه انسان حائز اهمیت فراوان میباشد. این اهمیت به اندازه ای است که هرگاه بین خاک و میزان بهرهبرداری عدم تعادلی بوجود آید و استفاده از اراضی بدون در نظرگرفتن استعداد بالقوه آن، انجام گیرد موجبات فرسایش تشدید شونده و نابودی تدریجی بستر حیاتی انسان و به مخاطره افتادن حیات نسلهای آتی را فراهم خواهد کرد. اگر چه جلوگیری کامل از فرسایش و رسوب ممکن نمیباشد ولی کاهش سرعت یا شدت آن امر ممکن و شدنی است. از آنجائیکه اطلاعات دقیق و صحیح از فرسایش در کشور بسیار کم است بین مقادیر اندازه گیری شده و برآوردها اختلاف زیادی مشاهده میشود. فقدان اندازه گیری دراز مدت فرسایش، مانع دستیابی به اعداد قابل اعتماد شده است. به همین منظور استفاده ازروشهای تجربی دربرآورد میزان فرسایش و رسوب در حوزه های آبخیز فاقد آمار اجتناب ناپذیر میباشد. برای این منظور جهت تعیین میزان دقت و مقایسه این روش ها با هم در این تحقیق دو روش MPSIAC و EPM برای برآورد فرسایش و رسوب حوزه آبخیز قویجق انتخاب گردید. در این مطالعه رسوب سالانه برآورد شده در روش MPSIAC و EPM به ترتیب 91958/61 و 97983/66 تن در سال برآورد گردید اما مقدار دقیق رسوب سالانه واقعی حوزه به دلیل عدم وجود ایستگاه هیدرومتری در حوزه مورد مطالعه قابل محاسبه نمیباشد با توجه به اینکه روش MPSIAC MPSIAC بر اساس شرایط موجود حوزه، فرسایش را برآورد مینماید لذا جهت برآوردفرسایش و رسوب در حوزه روش MPSIAC ارائه گردید

کلیدواژه ها

ا EPM، MPSIAC ، رسوب، فرسایش، قویجق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.