کاربرد سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) در پهنه بندی سیلاب (مطالعه موردی : رودخانه کارده در خراسان رضوی)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_238
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1858
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی اعتمادی

دانشجوی کارشناسی ارشد ( مهندسی عمران – آب) ، دانشگاه سیستان و بلوچستان ، زاهدان

غلامرضا عزیزیان

استاد یار مهندسی عمران ، دانشکده مهندسی عمران ، دانشگاه سیستان وبلوجستان ، زاهدان

مرتضی اکبری

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی ،دانشکده منابع طبیعی ،دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سیل از جمله معدود بلایایی به شمار می آید که کشور همه ساله در معرض اثرات تخریبی و لطمات ناگوار آن واقع شده است . از جمله مشکلات مهمی که کشورمان را در این زمینه تهدید می کند از دست دادن خاک حاصلخیز ، تخریب اراضی زراعی و مناطق مسکونی ، تغییرات مرفولوژی رودخانه و نابودی احشام و حتی گاهی انسان می باشد . با تعیین حد بستر و حریم رودخانه ها، امکان مدیریت و توسعه بهینه سیلابدشت فراهم شده و می توان خسارت های ناشی از سیل گیری اراضی را کاهش داد . بکارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) به عنوان ابزاری قوی ، توانایی ایجاد و آنالیز داده ها از منابع مختلف جهت مدیریت دشت های سیلابی را داراست . استفاده از الحاقیه HEC-GeoRAS 4.3 در محیط ARC GIS 9.3 کمک به تشکیل بانک اطلاعاتی مکانی موردنیاز شامل مسیر رودخانه ، مقاطع عرضی ، کرانه ها و بانکها می کند . با انجام این کار دقت تحقیقات و نهایتا پهنه بندی سیلاب افزایش می یابد . با افزودن خروجی GIS به عنوان مشخصات هندسی رودخانه در محیط HEC-RAS 4.1 و وارد کردن اطلاعات هیدرولیکی رودخانه اطلاعات لازم جهت پهنه بندی را دارا می باشیم . بعد از اجرای مدل هیدرولیکی علاوه بر پهنه سیلگیر ، عمق جریان آب در هر نقطه را به دست می آید که می توان برآورد دقیقی از خسارات ناشی از سیل با دوره بازگشت های مختلف را ارائه نمود .

کلیدواژه ها

پهنه بندی سیلاب ، رودخانه کارده ، GIS ، HEC-GeoRAS ، HEC – RAS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.