بررسی آب زیرزمینی کم عمق و شور بر عملکرد و کمک به تبخیر و تعرق گیاه دارویی سیاهدانه در شرایط لایسیمتری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ قمرنیا

دانشیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی کرمانشاه ، ایران

زهرا جلیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران

صبا دایی چین

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه رازی کرمانشاه ، ایران

میلاد فرمانی فرد

کارشناس ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

وجود منابع آب زیرزمینی کم عمق که اغلب با مسائل شوری و ماندآبی مواجه هستند در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک جهان به چشم می خورد. از نظر مهندسی راه حل اصلی پایین انداختن سطح سفره آب زیرزمینی از طریق احداث سیستم های مختلف زهکشی زیرزمینی است، غافل از اینکه بالا بودن سطح سفره آب زیرزمینی نعمتی است که از آن میتوان در جهت جبران قسمتی از نیازهای آبی گیاه استفاده کرد. به علت شوری خاک در مناطق نیمه خشک می توان از آب های زیرزمینی کم عمق به عنوان یک منبع آب آبیاری استفاده کرد. در این رابطه آزمایشی به منظور بررسی اثر آب زیرزمینی کم عمق شور بر عملکرد و کمک به تبخیر و تعرق گیاه دارویی سیاهدانه در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای اعمال شده شامل آب زیرزمینی با کیفیت شوری 4 دسی زیمنس بر متر در سه عمق 60 و 80 و 110 سانتی متر و آبیاری کامل بود. نتایج نشان داد که درصد مشارکت آب زیرزمینی در اعماق 60 و 80 و 110 سانتی متر به ترتیب حدود 57/7، 53/4 و 45/8 درصد نیاز کلی گیاه بود. با توجه به نتایج این تحقیق می توان اعلام کرد که به طور کلی شوری آب زیرزمینی باعث کاهش مصرف گیاه از آن و کاهش عملکرد دانه و روغن تولیدی می گردد. همچنین افزایش عمق سطح ایستابی نیز باعث کاهش مصرف آب زیرزمینی توسط سیاهدانه گشته است.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی کم عمق، درصد مشارکت آب زیرزمینی، سیاهدانه، شوری، کارایی مصرف آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.