برآورد سیستمی پارامترهای فیزیوگرافی با استفاده از ابزار ModelBuilder در Arc GIS ؛ مطالعه موردی حوضه آبریز شاهجوب

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 697
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه سربازی

کارشناس ارشد منابع طبیعی، عضو مرکز پژوهشی کاوش شرکت کاوش پی مشهد،

زهرا گوهری

کارشناس ارشد منابع طبیعی، دانش آموخته دانشگاه یزد،

عباسعلی قزل سوفلو

دکترای عمران آب (هیدرولیک)، استادیار دانشگاه آزاد مشهد،

چکیده

سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) روش موثری برای مدیریت، نمایش و ویرایش داده های مکانی میباشد. با توجه به کاربرد روز افزون پارامترهای هیدرولوژیکی در تحلیلهای مربوط به حوضه های آبریز توسط سازمانهای مختلف،، تعیین دقیق این پارامترها دارای اهمیت زیادی میباشد. در این تحقیق با استفاده از ماژول Hydrology ، اقدام به تفکیک اتوماتیک حوضه آبریز رودخانه شاهجوب گردید. ورودیهای لازم در این ماژول شامل لایه نقطه ای خروجی حوضه، توپوگرافی، شبکه هیدروگرافی و آبراهه اصلی حوضه می باشد. مولفه های شبیه سازی شده توسط این ماژول نیز عبارتند از مدل رقومی ارتفاع (Dem) ،لایه اصلاحی مدل رقومی ارتفاع (DemFill) ، لایه جهت جریان (FlowDir) ، لایه جهت جریان تجمعی (FlowAcc) ، لایه نقطه خروجی حوضه (PourPoint) و لایه حوضه (WaterShed). سپس با طراحی و تعریف، مدلی با استفاده از ابزار ModelBuilder در نرم افزار ArcMap9.3 ، کلیه پارامترهای فیزیوگرافی، از جمله ضریب شکل، ضریب گراویلیوس، نسبت دایره ای، طول و عرض مستطیل معادل، زمان تمرکز به روشهای مختلف، و ..... محاسبه گردید. به منظور مقایسه و اطمینان از نتایج حاصله، حوضه رودخانه شاهجوب، بصورت دستی و طبق نظر کارشناسی و همچنین با استفاده از مدل طراحی شده تفکیک گردید و پارامترهای فیزیوگرافی محاسبه و مقایسه شد. نتایج حاکی از صحت بالای محاسبات می باشد. لذا با اطمینان می توان گفت، تکنولوژی GIS گزینه های مناسبی را برای مدیریت کارای حجم عظیم و پیچیده ای از اطلاعات و صرفه جوبی در زمان را فراهم می کند.

کلیدواژه ها

ا GIS Arc ، پارامترهای فیزیوگرافی، حوضه آبریز شاهجوب، ModelBuilder

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.