بررسی پتانسیل هیدرولوژیکی حوضه ابریز قزل اوزن و نقش آندر توسعه استان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش بحران آب و ضرورت احیای حقابه استان اردبیل
  • کد COI اختصاصی: ARRW01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اسفندیاری

استادیار گروه جغرافیایی طبیعی- دانشگاه محقق اردبیلی

حسین گلمحمدی

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی- دفتر فنی- شرکت آب منطقه ای اردبیل

اکبر علی محمدی

استادیار گروه جغرافیایی طبیعی- دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

آب در ا یران همواره اهمیتی فوق العاده داشته که با افزایش جمعیت و ا نجام برنامه های مختلف توسعه، در آینده نقش بیار مهمتری را خواهد داشت. از این رو، می توان گفت که هر گونه طرحی در زمینه احیاء و توسعه، بدون مطالعات آب ناقص می باشد. حوضه آبریز قزل اوزن به مساحت 3690 کیلومتر مربع در جنو استان اردبیل واقع شده است. با توجه به پتانسیل هیدرولوژیکی بالای حوضه (500 میلیون متر مکعب حجم آب سالانه) و اهمیت آب در سطح استان جهت تولید انرژی، امور صنعتی، کشاورزی و تفرجگاهی ضرورت مهار آبهای سطحی در این بخش از استان (در محدوده حوضه آبریز قزل اوزن) بیشتر محسوس است. در این راستا رودخانه های مهم در محدوده حوضه و ساختگاه های مناب بر روی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه فیزیوگرافی حوضه نشانگر کشیدگی طولی حوضه و انحراف آن از دایره می باشد. با توجه به نقش همیاران استان اردبیل، میزان بارش در محدوده حوضه در حدود 450 میلیمتر متوسط شیب بر اساس نقشه شیب استان برای محدوده مورد مطالعه در حدود 1 تا 20 درصد محاسبه شده است. زمان تمرکز از طریق فرمولها و روش های تجربی یونسکو، چو، بدینت و ... و میزان آبدهی نیز از طریق فرمولها و روش های جاستینی و هندی محاسبه شده است، که حای از پتانسیل بالای هیدرولوژیکی حوضه می باشد. بررسی نیازهای آبی در بخش های مختلف مصرف در استان اردبیل و دورنمای آن برای افق 1410 کمبود آب را برای زمان حال آینده نزدیک نشان می دهد.

کلیدواژه ها

حوضه آبریز قزل اوزن، رودخانه های مهم، ساختگاه های انتخابی، فرمولها و روش های تجربی، نیازهای آبی استان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.