فعالیت ضد باکتریایی عصاره های مختلف بذر گیاه داروئی خاکشیر (Descurainia sophia) روی باکتریهای بیماریزای انسانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF01_741
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 946
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ر نادری

گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

ه باقری

گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

استفاده از گیاهان دارویی قدمتی همپای بشر داشته و برای مدت طولانی یکی از مهمترین ابزارهای انسان برای غلبه بر بیماری بوده است.در حال حاضر، 25 % از داروهای موجود،منشأ گیاهی دارند.پتانسیل تولید داروهای گیاهی در طبیعت بسیار بالاست. گیاه درمانی دانشی کهنسال است که ریشه در اعماق تاریخ دارد و همواره یکی از پایه های اصلی مکاتب طبی مشهور در تمدن های باستانی مصر، هند، آشور، چین، یونان، ایران و نیز طب اسلامی بوده است. خاکشیر شیرین با نام انگلیسی Flixweed و نام علمی Descurainia Sophia از خانواده Brassicaceae می باشد که این خانواده دارای 390 جنس و 3000 گونه است. بذر خاکشیر به علت داشتن موسیلاژ در دیواره پوششی خود در حضورآب متورم شده و به علت افزایش حجم و خاصیت نرم کنندگی سبب خروج محتویات روده می شود. همچنین مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که خاکشیر به دلیل ساختارهای خاص خود دارای اثرات ضدالتهابی است و می تواند موجب کاهش رشد سلول های سرطانی شود(لی، 2013).به علت مقاومت میکروارگانیسم ها در برابر آنتی بیوتیک ها استفاده از گیاهان داروئی جهت دستیابی به ترکیبات جدید و غلبه بر باکتری های بیماری زا امری ضروری می باشد.هدف از این تحقیق بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره های مختلف بذر خاکشیر شیرین در برابر 5 سویه باکتری بیماری زای انسانی: Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhi, Shigella boydii، Escherichia coli می باشد. عصاره های آبی،متانولی و هیدروالکلی به روش خیساندن تهیه گردیدند.اثرات ضد باکتریایی با روش انتشارچاهک در آگار بررسی شدند. فعالیت ضدباکتریایی در هر سه عصاره با نسبت های متفاوت دیده شد و عصاره ی آبی باغلظت 400 اثرات ضد باکتریایی بهتری نسبت به بقیه از خود بروز دادند.

کلیدواژه ها

آنتی باکتریال،خاکشیر، عصاره متانولی، عصاره هیدروالکلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.