بررسی تاثیر سمیت نیترات بر جنین موش NMRI

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF01_726
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 924
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مشتاقی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی و جانوری

مریم خدادادی

عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان

رمضان خانبابایی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

رمضان بهزادی

کارشناسی پیوسته انستیتو پاستور آمل

چکیده

سابقه و هدف: نیترات یک یون معدنی واقع در طبیعت است که نقش مهمی در چرخه نیتروژن بازی می کند نیتروژن اضافی در محیط ار منابعی مانند کودهای آلی و غیر آلی می تواند سبب افزایش سطح نیترات در آب آشامیدنی و غذا شود. نیترات خورده شده توسط انسان به وسیله باکتری بزاقی و روده ای به نیترات تغییر می یابد جذب و انتشار نیتریت در کودکان سبب متهموگلوبینما یا سندرم اطفال کبود می شود به علاوه ممکن است دریافت نیترات با کارسینوژنز و تراتوژنط ارتباط داشته باشد سمیت نیترات طی دوران تکوینی ناواضح است بعضی مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که نیتریت به عنوان یک تراتوژن سبب نقص های تولید یا سقط جنین های خودبخودی در انسان می گردد اگرچه مطالعات بر روی پستانداران آزمایشگاهی نشان داد که سطح بالای نیتریت سبب تلف شدن جنین کاهش تعداد زایمان و تولید زنده و مرگ و میر نوزادی می شود اما بدشکلی های مادرزادی دیده نشده است با این حال تحقیقات بیشتر بر پتانسیل تراتوژنیک نیترات پیشنهاد شده است زیرا بعضی مطالعات اپیدمولوژیکال خطر افزایش نقص لوله عصبی یا سیستم عصبی مرکزی را در افرادیکه در معرض نیترات بالا در آب آشامیدنی یا غذا قرار دارند نشان داده است. در تحقیق حاضر سمیت نیترات در جنین موش آزمایشگاهی از نژاد NMRI بررسی شد. مواد و روش ها : در این مطالعه تجربی 24 موش ماده 8-6 هفته ای نژاد از NMR/I به سه گروه 8 تایی تقسیم شدند دو هفته قبل از اختلاط تزریق نیترات با دوزهای 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب به موش های گروه های تجربی 1 و 2 انجام شد و تا پایان روز دوازدهم ادامه یافت. موش های گروه کنترل سرم فیزیولوژی دریافت کردند روز مشاهده پلاک وازنی روز صفر بارداری در نظر گرفته شد. در روز دوازدهم موشها توسط اتر بیهوش شدند خونگیری از قلب انجام شد و سرم خون جهت آنالیز پروتئینی تهیه گردید. جنین ها به روش سزارین خارج شدند و در بوئن قرار گرفتند پس از اندازه گیری وزن و طول فرق سری- دمی مراحل آماده سازی برش های بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین جهت بررسی میکروسکوپی انجام شد. یافته ها: میانگین وزن جنین، طول فرق سری - دمی ، تعداد سومیت ها و وزن و میزان پروتئین سرم خون مادر در گروه های تجربی نسبت به کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود. همچنین نتایج نشان داد نسبت سقط به جنن های خارج شده در گروه های تجربی در مقایسه با کنترل افزایش یافت. مطالعه لام ها در گروه تجربی نیز نشان داد بافت کبد تغییر یافته و نخاع در بعضی نواحی به طور کامل تشکیل نشده است. استنتاج: نیترات با غلظت بحرانی بر تکوین جنین موش اثرات سمی دارد.

کلیدواژه ها

تراتوژن، سومایت، تکوین، نیترات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.