اثر چرای پستانداران بر پراکنش بذر گیاهان در عرصه های طبیعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF01_199
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1990
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وجیهه خاکسارزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه فردوسی مشهد

منیژه مهدیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی مرتعداری دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

پراکنش بذر به بقاء گیاهان کمک میکند. گیاهان بر اساس ویژگیهایی خاص خود به روشهای متفاوتی پراکنده میشوند. موفقیت نسل بعدی در گیاهان به پراکنده شدن بذور و استقرار آنها در محلهایی که بتوانند جوانه بزنند و گیاهچه های مستقلی را به وجود بیاورند ، بستگی دارد. یکی از روشهای پراکنش بذرها، پراکنش بهوسیله جانوران و به ویژه پستانداران میباشد. علف خواران با تغذیه از گیاهان به پراکنش آنها کمک میکنند. بذرها به دو صورت توسط پستانداران پراکنده میشوند. بذرهایی که دارای اندامهای چسبنده مانند خار، قلاب و یا مواد چسبنده هستند از طریق سطح بدن حیوان پراکنده میشوند که به این روش اکتوزوکوری (Ectozoochory) گویند. گیاهانی که دارای میوه مغذی و یا اندامهای خوشخوراک باشند از طریق دستگاه گوارشی حیوانات پراکنده میشوند و این روش اندوزوکوری (Endozoochory) میگویند. پراکنش اندوزوکوری به دلیل اثرات شیمیایی و مکانیکی بر بذر که منجر به حذف عوامل کمون بذر میشود و فراهم کردن مواد غذایی (مدفوع)برای رشد گیاهچه دارای اهمیت میباشد. دامهای اهلی به دلیل محدودیت حرکت نسبت به دامهای وحشی بذرها را در فاصله کمتری نسبت به زیستگاه اصلی پراکنده میکنند.

کلیدواژه ها

روش اکتوزوکوری، روش اندوزوکوری، پراکنش بذر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.