بهیود قطعه بندی دندان ها در رادیوگراف های پانورامیک دندان با استفاده از پردازش تصویر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس دستاوردهای نوین در مهندسی برق و کامپیوتر
  • کد COI اختصاصی: NAEC02_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 937
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تقوی

مازندران ، بابل، دانشگاه صنعتی نوشیروانی دانشکده برق و کامپیوتر

حسین منتظری کردی

مازندران ، بابل، دانشگاه صنعتی نوشیروانی دانشکده برق و کامپیوتر

علی آقاگلزاده

مازندران ، بابل، دانشگاه صنعتی نوشیروانی دانشکده برق و کامپیوتر

فریدا عباسی

دانشگاه علوم پزشکی بابل، دانشکده دندان پزشکی

چکیده

امروزه تحویل رادیوگراف های دندان نقش بسیار مهمی در علوم پزشکی و پزشکی قانونی ایفا می نماید. این رادیوگراف ها برای مواردی مثل تشخیص هویت، بررسی ریشه دندان، تشخیص سن و پیدا کردن پوسیدگی ها استفاده می شود رادیوگراف پانورامیک (panoramic) به دلیل نشان دادن تمام داندان ها و کیفیت خوب، یک رادیوگراف پرکاربرد در تشخیص سن بشمار می آید. یکی از مشکلات اساسی در تشخیص خودکار سن بر مبنای رادیوگراف پانورامیک اشتباه توسط روش های موجود قطعه بندی است. در این مقاله یک روش بهبود یافته جهت قطعه بندی رادیوگراف های پانورامیک دندان ارائه می شود. اول، به صورت نیمه خودکار و با استفاده از چگالی احتمال و نمودار تجمعی (integral projection) افقی، مرز بین فک ها آشکار می شود. سپس با پیدا کردن مقادیر کمینه مناسب در نمودار تجمعی عمودی در فک های بالا و پایین، دندان ها از هم جدا می گردد. در نهایت با استفاده از عکس های پایگاه داده روش پیشنهادی ارزیابی می شود در این تحقیق تعداد 22 رادیوگراف برای آزمون شامل 617 دندان انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد در 20 رادیوگراف شامل 565 دندان، تعداد 254 دندان به درستی تشخیص داده شده و منجر به دقتی برای 44.96 درصد گردیده است. این مقدار در مقایسه با 18.94 درصد مربوط به یکی از آخرین پژوهش های انجام شده در این زمینه بهبودی قابل ملاحظه محسوب می شود.

کلیدواژه ها

قطعه بندی دندان، رادیوگراف پانورامیک، چگالی احتمال، نمودار تجمعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.