مدیریت سیلاب در واحدهای هیدرولوژیکی حوضه آبخیز(با تاکید بر ارائه ی روابط همبستگی برای تعیین مناسب دبی اوج سیلاب)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی عمران، معماری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: CEASD01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی بیابانی میر کوهی

کارشناس ارشد رشته مهندسی عمران مهندسی آب

رسول دانشفراز

دکترای مهندسی عمران آب استادیار دانشگاه صنعتی مراغه

امیر احمد دهقانی

دکترای مهندسی عمران آب استادیار دانشگاه منابع طبیعی استان گلستان

رضا احمدی

کارشناس ارشد رشته سازه های آبی کارشناس ارشد اداره کل منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

مدیریت سیلاب به عنوان یکی از راهکارهای اساسی در پیشگیری از خسارات ناشی از سیلاب بوده که این مدیریت شامل روش- های سازهای و غیر سازهای میباشد. شناخت پدیده و خسارت سیلاب از طریق برآورد دقیق و مبتنی بر اصول علمی و عملی، مقادیر دبی پیک سیلاب و واکنش حوضه های آبخیز در برابر عوامل اقلیمی امکان پذیر است. از آنجاییکه اکثر حوضه های آبخیز کشور از لحاظ ایستگاههای آماربرداری دبی (ایستگاه هیدرومتری) دارای محدودیت میباشند، بنابراین در حوضههای آبخیز فاقد آمار، برآورد دبی پیک سیلاب از روشهای تجربی بسیار معمول میباشد، که این روشها با استفاده از خصوصیات فیزیکی حوضه های آبخیز (فیزیوگرافی) و اطلاعات اقلیمی انجام میپذیرد. در این تحقیق به جهت دستیابی به مقادیر مورد نظر و در نتیجه تدوین برنامه های جامع مدیریت سیلاب، با استفاده از اطلاعات فیزیوگرافی(از قبیل مساحت، طول آبراهه و زمان تمرکز) و مقادیر برآورد شده از برخی روش های تجربی(از قبیل فولر، کریگر، دیکن SCS و استدلالی)به تحلیل رگرسیونی رابطه میان دبیهای برازش ، شده با مشخصات فیزیوگرافی واحدهای هیدرولوژیکی در حوضه آبخیز قورچای رامیان پرداخته شده است. استفاده از معادله ی همبستگی جهت برآورد مقادیر دبی پیک سیلاب یکی از روشهای سریع و قابل اعتماد آماری بوده که بتوان در هر بازه مورد نظر در حوضه آبخیز بدان دست یافت و برنامه های مدیریت سیلاب را بر آن اساس تدوین نمود.نتایج حاصل از این تحقیق شامل، ارائه روابط همبستگی به عنوان برازشی خطی از روابط تجربی موجود با استفاده از مشخصات فیزیوگرافی از واحدهای هیدرولوژیکی در حوضه آبریز مورد مطالعه، میباشد. پس از بررسی انواع روابط رگرسیونی(دو و چندگانه)،نتایج نشان میدهدکه مدل رگرسیون خطی براساس مشخصات فیزیوگرافی منطقه با ضریب همبستگی بیش از 98/0 و خطای نسبی حدود 6 درصد تخمین مناسبی از حداکثر دبی پیک سیلابی در منطقه مورد مطالعه بوده و جایگزین مناسبی برای روشهای تجربی موجود در برآورد دبی حداکثر سیلابی میباشد. مهترین عامل در مدیریت سیلاب پیش بینی بزرگی و حجم سیلاب میباشد که میتوان با استفاده از این روابط همبستگی اقدام به محاسبه بزرگی سیل و در نتیجه اقدام به مدیریت سیل در هر بازه از حوضه مورد نظر نمود

کلیدواژه ها

سیلاب ، روابط همبستگی ، روابط تجربی ، مدیریت سیلاب و دبی اوج سیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.