ارزیابی جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه های شش گونه چمن تحت تنش فلز سنگین سرب
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی ایران
- کد COI اختصاصی: ISOP01_224
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 783
نویسندگان
دانشجوی دکتری دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استادیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
دانشیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
جوانه زنی بذر، یکی از مهمترین مراحل در چرخه زندگی گیاه است که به شدت به فاکتورهای محیطی از قبیل تنشهای زیستی و غیر زیستی واکنش نشان میدهد. این پژوهش به منظور ارزیابی اثر نیترات سرب بر جوانهزنی و رشد اولیه 6 گونه چمن (فستوکای بلند، فستوکای ، آبی، فستوکای قرمز، پوآی چند ساله، لولیوم چند ساله و آگروپیرون النگاتوم) به انجام رسید. بذرها با محلولهای حاوی نیترات سرب ( 1000، 2000 و 3000 میکرومولار) و آب مقطر به عنوان شاهد تیمار شدند. تیمار 3000 میکرومولار سرب در همه گونه های چمن به طور معنیداری باعث کاهش طول ساقه و ریشه شد. نتایج مربوط به برهمکنش گونه چمن و غلظتهای مختلف سرب نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه و عمق ریشه مربوط به جنس آگروپیرون به ترتیب با 96/96 و 28/13 میلیمتر بوده است. مقادیر پایین سرب محدودیتی در جوانه زنی ایجاد نکردند اما با افزایش غلظت سرب، درصد، شاخص و سرعت جوانه زنی بذور به طور معنیداری کاهش یافتند. نتایج نشان داد در همه تیمارها شاخص قدرت بذر با افزایش غلظت سرب، کاهش یافت. بر طبق نتایج آگروپیرون متحملترین جنس چمن به تنش سرب در بین جنسهای چمن مطالعه شده بود. بطور کلی، ریشههای چمن به تنش سرب بسیار حساس هستند، بنابراین باید در مراحل اولیه زندگی ازقرار گرفتن در معرض این گونه فلزات سنگین اجتناب شوند.کلیدواژه ها
چمن، شاخص جوانه زنی، فلز سنگین، نیترات سربمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.