باززایی گیاه گلوکسینیا (Sinningia speciosa) با استفاده از روش لایه های سلولی نازک (TCL) در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی ایران
  • کد COI اختصاصی: ISOP01_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 954
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کیخا آخر

دانشجوی دکتری رشته بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مریم عامری

عضو هیات علمی گروه ریز سازواره های صنعتی، جهاد دانشگاهی مشهد

الهه ثمری

فارغ التحصیل رشته فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

گلوکسینیا گیاهی علفی چند ساله است که بدلیل وجود برگهای بزرگ مخملی و تخم مرغی شکل و گلهای زنگوله ای شکل با رنگهای جذاب، بطور گسترده ای در سرتاسر جهان به عنوان یک گیاه زینتی کشت میشود. یکی از روشهای تکثیر این گیاه، استفاده از رو ش لایه های سلولی نازک (TCL) در شرایط درون شیشه ای است. روش لایه های سلولی نازک زیر بنای اساسی کشت بافت در تمام گونه های گیاهی خصوصاً گیاهان زینتی و باغی است بطوری که امروزه از فناوری TCL به عنوان یک راه ورودی برای مطالعات باززایی گیاهان زینتی و باغی استفاده میشود. لذا این آزمایش با هدف بررسی اثر تیمارهای هورمونی مختلف و ریزنمونه های متفاوت بر باززایی گیاه گلوکسینیا به روش لایه های سلولی نازک در شرایط درون شیشه ای انجام شد. به این منظور از دمبرگ و دمگل گیاه گلوکسینیا پس از ضدعفونی سطحی به عنوان ریزنمونه استفاده شد. لایه های سلولی از دمبرگ و دمگل در محیط کشت MS حاوی ترکیبات هورمونی مختلف (NAA در دو سطح 0/1 و 0/5 میلیگرم در لیتر وBA در سه سطح 0/5، 1 و 1/5 میلیگرم در لیتر) کشت شدند. پس از 3 ماه از کشت، صفاتی از قبیل درصد باززایی، ارتفاع گیاه، تعداد گیاهچه، تعداد برگ، درصد ریشه زایی و وزن خشک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که لایه های سلولی دمبرگ و محیط کشت MS حاوی 1/5 میلیگرم در لیتر BA بهمراه 0/5 میلیگرم در لیتر NAA مناسبترین ریزنمونه و محیط کشت برای باززایی و تکثیر این گیاه هستند.

کلیدواژه ها

باززایی، تیمار هورمونی، دمبرگ، گلوکسینیا، لایه های سلولی نازک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.