تاریخ سیاسی وهابیت و نقش برجسته کفتار پیر استعمار انگلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم انسانی و مطالعات رفتاری
  • کد COI اختصاصی: ICHCONF01_245
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1592
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سلحشور

فوق لیسانس علوم سیاسی و دانشجوی رشته حقوق بین الملل – دانشگاه پیام نور

چکیده

قرن بیستم برای امپراتوری بریتانیا، قرن موفقی بود. دولت ها و چهره های دست نشانده ی انگلستان در خاورمیانه و خلیج فارس، آرایش مناسبی یافته بودند؛ زیرا انگلستان به علت تغییر سیاست، به جای حضور مستقیم، به دنبال یافتن دوستان و هم پیمانانی بود که بتوانند منافع او را تأمین کنند. به همین دلیل، با تطمیع و تهدید شیوخ، رؤسای کشورها و قبایل منطقه، به شدت در پی تسلطی نامرئی بر منطقه ی خاورمیانه و کشورهای عربی حاشیه ی خلیج فارس بود. با این حال، هنوز خطر مهمی نفوذ و سیطره ی انگلستان را در جهان اسلام، به ویژه جهان سنی، تهدید می کرد و آن، امپراتوری خسته و پیر عثمانی بود. انگلستان در پی آن بود که به کمک هم دستان منطقه ای خود، آخرین میخ ها را به تابوت این امپراتوری بکوبد. امپراتوری عثمانی، با این که سال های پایانی عمر خود را می گذراند، هنوز در جهان سنی به عنوان مظهر خلافت که نمونه ی آرمانی حکومت در نگاه اهل سنت بود، شناخته می شد. اصولا فرقه سازی و جلوه دادن آن به عنوان جنبش های اجتماعی ، یکی از حربه هایی بود که انگلستان در دوران تسلط خود بر بخش عظیمی از جغرافیای جهان ، برای تقویت این سلطه از آن بهره می برد. این حرکت در مناطق مختلف دارای اشکال گوناگون بود و به فراخور شرایط محیطی و آداب و رسوم و سنن مردم بومی اجرا می شده است که می توان به فرقه ضاله وهابیت بعنوان نمونه بارز آن اشاره کرد .فرقه «وهابیت» ماهیتا یک فرقه ساختگی کفتار پیراستعمار انگلیس است که باهدف ایجاد تفرقه میان مسلمانان توسط «مسترهمفر»گماشته انگلیس واستخدام «محمدبن عبدالوهاب» بنیان گذاری شده است. مقاله حاضر با استفاده از روش پژوهشی- توصیفی، به بررسی مساله مهم و اساسی تاریخ سیاسی وهابیت و نقش برجسته انگلستان در شکل گیری و ادامه آن پرداخته و روند شکل گیری این فرقه دروغین را در طول تاریخ سیاسی عربستان سعودی مورد واکاوی قرار داده است .

کلیدواژه ها

وهابیت ، انگلستان ، استعمار ، مستر همفر ، سیاست و مذهب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.