تعیین فاکتورهای مهم در ارزیابی و مدیریت محیط زیست در مناطق مرزی کشور مطالعه ی موردی: استان کردستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارزیابی مدیریت وآمایش محیط زیستی در ایران
  • کد COI اختصاصی: ASSESSMENT01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حیدر روحی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ریبوار فداکار

فارغ التحصیل کارشناسی محیط زیست دانشگاه کردستان

چکیده

آمایش مناطق مرزی در ایران، به دلیل وجود مرزهای طولانی و فراگیری بیش از نیمی از استان های کشور در مرزهای بین المللی با کشورهای هم جوار، از جایگاه ویژه ای در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است. بنابراین، هدف این مقاله، ضمن تبیین جایگاه آمایش مناطق مرزی در نظام برنامه ریزی کشور، شناخت عناصر و مؤلفه آن، چگونگی ارتباط با دیگر عناصر نظام برنامه ریزی کشور و شناخت اهمیت و ضرورت پرداختن به آمایش مناطق مرزی است. به تبع شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور چالش ها و مشکلاتی فراروی نظام ارزیابی محیط زیست کشور وجود دارد که بررسی و شناسایی آن می تواند باعث تعیین راهکار در جهت ارتقاء نظام ارزیابی محیط زیست کشور گردد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که خوشبختانه فرایند ارزیابی اثرات محیط زیستی در کشور از بعد قوانین و مقررات از جایگاه نسبتابً خوبی برخوردار است، لیکن در بخش های مختلف اجرایی از قبیل دستگاه های اجرایی، مجریان طرح ها و پروژه های مشاورین و کارشناسان ضعف ها و چالش هایی وجود دارد که جهت رفع این مسائل توانمند سازی نظام ارزیابی محیط زیستی کشور به صورت جامع و فراگیر در کلیه بخش های مختلف ضرورت دارد. استان کردستان به دلیل شرایط خاص خود چه از لحاظ سیاسی و منطقه ای و چه از لحاظ طبیعی و ویژگی های اقلیمی دارای پتانسیل فوق العاده ای برای بهره برداری های سیاسی و طبیعی از منطقه است. بهره گیری از این پتانسیل ها علاوه بر اینکه باعث خودکفایی منطقه از هر لحاظ و موجب نیل به توسعه ی پایدار می شود. می تواند یک محیط امن برای سرمایه ی گذاران داخلی و خارجی در همه ی زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باشد. اما متاسفانه تاکنون در نظام آموزشی و برنامه ریزی ک شور توجه چندانی به آن نشده است.

کلیدواژه ها

آمایش، نظام برنامه ریزی، اثرات زیست محیطی، کردستان، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.