بررسی تاثیرات برخی از آلوده کننده های محیط زیستی بر تغییرات بیان برخی از ژنها به عنوان نشانگر زیستی درتاسماهی ایرانیAcipenser persicus

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0648
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین جمشیدی

گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران، ایران

محمدرضا کلباسی

گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران، ایران

مجید صادقی زاده

گروه ژنتیک مولکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمدعلی یزدانی ساداتی

مرکز بین الملللی تحقیقات ماهیان خاویاری رشت، گیلان، ایران

چکیده

افزایش مواد آلاینده شبه استروژنی در اکوسیستم های آبی می تواند تاثیرات متفاوتی در ماهی، دیگر موجودات آبزی و بطور غیرمستقیم روی زندگی انسان داشته باشد. هدف از انجام این تحقیق با توجه به حضور اینگونه مواد در دریای خزر، بررسی تاثیر غلظتهای متفاوتماده شبه استروژنی نونیل فنل یعنی مونومر حاصل از تجزیه شوینده ها و پلاستیک ها، بر تغییرات میزان پروتئین ویتلوژنین و بیان ژن های10 و 100 میلی گرم بر ، ویتلوژنین و زونا پلوسیدا در تاسماهی ایرانی نابالغ، بوده است. در این خصوص 3 غلظت متفاوت نونیل فنل ( 1 کیلوگرم وزن ماهی) بصورت داخل صفاقی به تاسماهی جوان ایرانی (با میانگین وزن 300 گرم) تزریق و به عنوان گروه شاهد از 17 بتا استرادیول ( 5 میلی گرم بر کیلو گرم وزن ماهی) استفاده شد. نتایج تحقیق موید آن بوده است که بیان ژنهای ویتلوژنین و زونا پلوسیدا درتبعیت از میزان غلظت نونیل فنل به صورت معنی داری در ماهیان تحت تیمار در مقایسه با گروه شاهد؛ افزایش یافته است که میزان این افزایش حد واسط گروه کنترل منفی و گروه کنترل مثبت بوده است. همچنین نتایج بررسی مقادیر پروتئین ویتلوژنین پلاسما خون نشان داد که نونیل فنل علاوه بر تحت تاثیرقرار دادن بیانmRNAدر بافت کبد، توانسته است که تولید پروتئین را در سرم خون ماهیان نابالغ نیز افزایش دهد. لذا با توجه به گزارش ورود مواد شبه استروژنی در آبهای دریای خزر لازم است تا تدابیر لازم جهت حفاظت ماهیان با ارش شیلاتی از جمله تاسماهیان، در برابر اینگونه مواد بعمل آید.

کلیدواژه ها

شبه استروژنی، نونیل فنل، ویتلوژنین، زونا پلوسیدا، بیان ژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.