بررسی کارایی نشانگرهای مورفولوژیکی و ملکولی در تفکیک گونههای بابونه آلمانی(Matricaria sp.)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0554
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 740
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی مهدیخانی

دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حسین زینلی

استادیار بخش گیاهان دارویی و معطر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

محمود سلوکی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

عباسعلی امام جمعه

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

به منظور بررسی کارایی نشانگرهای مورفولوژیکی و ملکولی در تفکیک گونههای بابونه آلمانی، از 48 توده بومی بابونه شامل 23 توده از گونهMatricaria chamomilla L.8 توده بومی از گونهMatricaria aurea (Loefl.) Sch. Bip.و 17 توده متعلق به گونه Matricaria inodora L.که از نقاط مختلف کشور جمعآوری شده بود استفاده شد. آزمایش مزرعهای در سال زراعی 1385-1384به صورت کشت پاییزه در قالب طرح آگمنت در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان به اجرا در آمد و صفات مختلف مورفولوژیکی و درصد اسانس اندازهگیری شد. تجزیه خوشهای تودههای بومی به روش وارد و با استفاده از مربع فاصله اقلیدسی برای متغیرهای استاندارد شده از طریق نرمافزارSPSSانجام شد. 29 آغازگر با توالیهای 10و15 و 18 نوکلئوتیدی برای نشانگرRAPD مورد استفاده قرار گرفت و برای تعیین تشابه بین تودههای بومی و گروهبندی تودهها از ضریب تشابه جاکارد و روشUPGMAاستفاده شد. تجزیه خوشهای بر اساس صفات مورفولوژیک، تودههای بابونه را به سه گروه اصلی تقسیم کرد که تودههای بومی هر گونه در یک گروه قرار گرفتند. در حالیکه آغازگرهای استفاده شده برای نشانگرRAPDنتوانست گونهها را از یکدیگر تفکیک کند، هر چند بیشترین تشابه ژنتیکی بین تودههای درون یک گونه بود. همچنین نتایج آزمون مانتل نشان داد که ارتباط بسیار ضعیفی بین دو دندروگرام حاصل از صفات مورفولوژیک و نشانگرRAPDوجود دارد.

کلیدواژه ها

بابونه، تجزیه خوشهای، تشابه ژنتیکی، توده بومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.