بررسی سیتوژنتیکی گیاه موز رقمValery باززایی شده از رویان پیکری و مقایسه با گیاه مادری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0212
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 659
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مرادی طرنابی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

مسعود شیدایی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

فرخ فراهانی

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران

طاهر نژاد ستاری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

چکیده

موز یکی از گیاهان استراتژیک و اقتصادی است که در تغذیه انسان و دام و اقتصاد بسیاری از کشورها اهمیت دارد. رقم مورد آزمایش Valeryو متعلق به گونههایMusa acuminate Colla و Musa balbisiana CollaبخشEumusaو جنسMusaمی باشد. هدف پروژه بررسی و مقایسه ی سیتوژنتیکی بین دو گیاه مادری و باززایی شده از رویان پیکری این رقم بودبرای دستیابی به گیاه باززایی شده از قطعات حاوی مریستم های انتهایی استفاده شد که در محیط کشت پایهMSبه همراه22/5mg/lهورمونBAPقرار داده شدند. پس از چند هفته کالوس فشرده و کرم رنگی ایجاد گردید که با گذشت زمان به گیاهچه ی کاملی تکوین یافت. به منظور بررسی سیتوژنتیکی از ریشه گیاهان باززایی شده و مادری استفاده شد.جهت مشاهده کروموزوم های متافازی، ریشه های جدا شده با 8- هیدروکسی کینولین، محلول کارنوی و الکل 70 % فیکس شده و پس ازرنگ آمیزی با رنگ زیستی اورسئین استیک توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند در مطالعه سیتوژنتیکی مشخص گردید که تمامی سلولهای متافازی گیاه مادری دارای2n=3x=33کروموزوم هستند؛ ولی در سلولهای متافازی گیاه باززایی شده علاوه بر 33 عدد کروموزوم، حالت هایی از تنوع سوماکلونال به صورت تری زومی 2n=2x+1=23 وآنیوپلوئیدی2n=2x-2=20هم مشاهده شد. به طور کلی مشخص گردید که روشIn vitroبه منظور باززایی از رویان پیکری موز باعث بروز پدیده ی ناپایداری ژنوم و کاهش یا افزایش تعداد کروموزوم ها می گردد، که این اتفاق منجر به ایجاد تنوع سوماکلونال (تنوع ژنتیکی) می شود.

کلیدواژه ها

رویانزایی پیکری، آنیوپلوییدی، تری زومی، تنوع سوماکلونال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.