تاثیر شوری بر میزان فعالیت آنتیاکسیدان ها و صفات گیاهچه ای در ژنوتیپهای مختلف گلرنگ

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان شهبازی

استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

پوراندخت گلکار

استادیار پژوهشکده زیست فناوری و مهندسی زیستی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای غیر زیستی در مناطق خشک و نیمه خشک میباشد. در شرایط تنش گونههای اکسیژن فعال تولیدمیشوند، این گونههای اکسیژن بسیار سمی بوده و میتوانند با لیپیدها، پرتئینها و اسیدهای نوکلئیک واکنش نشان دهد که باعث اکسیده شدن لیپیدها، و تغییر ساختمان پروتئینها وDNAمیگردد. در این راستا بمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر فعالیت آنزیم هایAPXوSODو صفات گیاهچه ای در ژنوتیپهای گلرنگ آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد فاکتورهای آزمایشی شامل شش ژنوتیپ گلرنگ و پنج سطح شوری بود. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش تنش شوری میزان فعالیت هر دو آنزیم افزایش پیدا کرد که این افزایش بسته به ژنوتیپ متفاوت بود. در سطح 200 میلیمولار نمک فعالیت این آنزیم کاهش پیدا کرد، که علت آن احتمالاً ناشی از آسیب دیدن پروتئینهای آنزیم در اثر غلظت بالای شوری یا سازگاری گیاه با تنش شوری میباشد.ژنوتیپ اصفهان با میزان فعالیت های آنتی اکسیدانی99/16uni/gFw SOD 91 ) و uni/gFw) ،APXدارای بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ژنوتیپAC-Stirlingبا فعالیت(SOD ) 39 uni/gFw. و (APX) 58uni/gFw.دارای کمترین فعالیت در شرایط شاهدبوده است. همچنین، ژنوتیپ اصفهان از نظر صفات گیاهچه ای ( طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن تر ریشه چه،وزن خشک ساقه چه و وزن تر ساقه چه) بیشترین و ژنوتیپAC- Stirling دارای کمترین مقدار بود. با توجه به نتایج ژنوتیپ اصفهان میتواند به عنوان یک ژنوتیپ سازگار به تنش شوری در برنامه های اصلاحی بکار گرفته شود.

کلیدواژه ها

گلرنگ ، تنش شوری، سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.