بررسی تکثیر جنسی و جوانه زنی درختچه پنج انگشت (Vitex pseudo- Negundo(Hausskn.) Hand-Mzt)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2934
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 984
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم انصاف جو

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

حسین بتولی

استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان- باغ گیاه شناسی کاشان

حسین زینلی

استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

محمد اندیشمند

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

درختچه پنجانگشت (.Vitex L) از گیاهان بومی مهم است که با وجود سازگاری به آب و هوای گرم و خشک کشور، مطالعات چندانی در خصوص تکثیر آن صورت نگرفته است. جنس پنج انگشت متعلق به خانواده نعنائیان (Labiatae) بوده که در ایران 3 گونه گیاه درختچه ای دارد. گونه Vitex pseudo- Negundo(Hausskn.) Hand-Mzt درختچه ای است که در نواحی خشک و نیمه خشک مرکزی کشور رویش می یابد. این درختچه که به صورت خودرو در مسیر آبراهه ها و حاشیه رودخانه های فصلی می روید. با توجه به بردباری این درختچه نسبت به شرایط بومشناسی اراضی بیابانی، و نیز منظر زیبای سرشاخه های گل دار آن،توانمندی مناسبی را برای منظرسازی فضای سبز شهری بهنمایش می گذارد. در این تحقیق، شیوه ازدیاد این درختچه به روش زایشی(بذر) مورد بررسی قرار گرفت. در تکثیر زایشی، دو تیمار سرمادهی (20، 40 و 60 روز) و تیمار آب داغ ( 5 و 10 دقیقه) بر روی بذرهای این گیاه در سینی نشاء انجام شد. نتایج آماری در قالب طرح آزمایشی CRD در 5 تکرار برای بذ ر در بوستان علوی قم(در سال 90 ) مورد آنالیز قرار گرفت. صفات مورد ارزیابی و اندازهگیری در تکثیر بذر گیاه عبارت بودند از: درصد جوانهزنی، تعداد روز تا سبزشدن، درصد استقرار گیاهچه و میانگین ارتفاع گیاهچه. نتایج نشان داد، تیمار آبداغ بر شکستن خواب بذر اثر منفی وسرمادهی اثر مثبت داشته و تیمار سرمادهی 40 و 60 روزه، کمترین تعداد روز تا سبزشدن را موجب و تفاوتآنها با شاهد معنی دار بوده است.

کلیدواژه ها

پنج انگشت (.Vitex pseudo-Negundo(Hausskn.) Hand-Mzt)، جوانه زنی، تکثیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.