بهینه سازی تولید انرژی خالص به عنوان ضرورت پدافند غیرعامل الگوی کشت دشت مشهد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_1624
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 675
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید برکی

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

مهدی پارسا

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

رضا قربانی

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

محمد قربانی

دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

افزایش تولید محصولات کشاورزی از یک طرف مصرف بی رویه انرژی و از طرف دیگر پدیده های مخرب زیست محیطینظیر گرمایش جهانی را بدنبال داشته و لذا بهبود بهره وری انرژی در بخش کشاورزی ضروری می باشد. این مطالعه به منظور بهینه سازی مصرف انرژی در الگوی کشت محصولات زراعی اصلی دشت مشهد در سال زراعی 90-1389 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با کشاورزان و مراجعه به سایتهای سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای استان خراسان رضوی بدست آمد. ابتدا انرژی های مصرفی، انرژی های حاصل از تولید و انرژی خالص محصولات اصلیدشت مشهد محاسبه گردید. سپس با هدف بهبود پایداری، میزان عوامل اصلی محدود کننده در منطقه یعنی آب آبیاری وکودهای شیمیایی در مدل برنامه ریزی خطی لحاظ و سطح زیر کشت بهینه هر یک از محصولات بدست آمد. نتایج نشانداد که به منظور افزایش پایداری و بهبود انرژی خالص محصولات زراعی اصلی دشت مشهد می بایست سطح زیر کاشتمحصولات گندم، جو و گوجه فرنگی تا حد خودمصرفی کشاورزان کاهش و در مقابل سطح زیر کشت محصولات یونجه وخربزه به ترتیب معادل 410 و 623 درصد افزایش یابد. با توجه به محدودیت آب آبیاری و کودهای شیمیایی می بایستسطح زیر کاشت فعلی محصولات زراعی اصلی دشت مشهد از 41980 هکتار به 34757 هکتارکاهش یابد تا ضمن رسیدنبه حداکثر تولید انرژی خالص، پایداری تولید نیز بهبود یابد. این مطالعه نشان داد که با تغییر سطح زیر کاشت محصولات زراعی اصلی دشت مشهد می توان انرژی خالص را از 1443720 مگاژول فعلی به 2839391 مگاژول (معادل 96/7 درصد) افزایش داد.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی خطی، راندمان انرژی، پایداری تولید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.