بررسی تنوع درختچه ها در جوامع حفاظت شده و حفاظت نشده راش، مطالعه موردی: ماسال، گیلان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_0522
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 738
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده سادات ابراهیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

حسن پوربابائی

دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

ناصر نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

محاسبه تنوع گونه ای اهمیت زیادی در ارزیابی عملکرد و دخالت انسان در سیستم های طبیعی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تنوع گونه ای درختچه ها در دو منطقه حفاظت شده و حفاظت نشده در جوامع راش انجام شد و شاخص های تنوع گونه ای، غنای گونه ای، یکنواختی و تعداد در هکتار مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. ایتدا با استفاده از نقشه 1:25000 محدوده مناطق حفاظت شده و حفاظت نشده با مساحت 50 هکتار، که از نظر ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت عمومی شرایط یکسانی دارند مشخص شد. 25 قطعه نمونه دایرهای شکل به مساحت یک آر در یک شبکه آماربرداری با ابعاد 200*100 به روش صورت تصادفی- سیستماتیک، در هر یک از دو منطقه پیاده و سپس تعداد و نوع درختچه ها ی موجود در هر قطعه نمونه ثبت شد، و تجزیه و تحلیل بر روی داده های بدست آمده انجام شد. 6 گونه درختچه ای شامل آلوچه جنگلی، ازگیل، سرخ ولیک، سیاه ولیک، خاس و کوله خاس در دو منطقه شناسایی شد. نتایج حاصل از آنالیز نشان داد که میانگین شاخص های تنوع گونه ای بریلوئین و (N(1، یکنواختی سیمپسون، اسمیت و ویلسون ، کامارگو، غنای گونه ای مارگالف و همچنین تعداد در هکتار برای گونه ها در بین دو منطقه متفاوت بوده و بین آنها اختلاف معنی داری در سطح 95 درصد دیده می شود. نتایج به دست آمده نشان میدهد که مقدار تنوع زیستی در مناطق مورد بررسی با نوع مدیریت و عملکردهای حفاظتی ارتباط تنگاتنگ دارد.

کلیدواژه ها

تنوع گونه ای، حفاظت شده، حفاظت نشده، جوامع راش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.