بررسی اثرات تنش کمبود آب و مقادیرپتاسیم بردرصد روغن واسیدهایی چرب کدوی تخمه کاغذی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_0354
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 623
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش دودمان

دانشجوی دکتری ، مدرس مدعو دانشگاه پیام نور طارم

امیرحسین شیرانی راد

دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

محمدرضا نقوی

استاد ، دانشگاه تهران

چکیده

کدوی تخمه کاغذی از گیاهان دارویی ارزشمندی است که به تازگی وارد فلور گیاهی ایران شده و سطح زیر کشت آن در مناطق مختلف در حال توسعه می باشد.دانه گیاه حاوی مواد موثری است که در معالجه بیماریهای هایپرپلازی پرستات،تنظیم دستگاه گوارشی و تصلب شرائین کاربرد فراوانی دارد.این تحقیق دردو سال متوالی 1388 و 1389 به منظور بررسی اثر دور آبیاری در سه سطح (50، 80، 110 میلی لیتر از تشتک تبخیر)و سطوح مختلف پتاسیم (صفر، 100، 50، 150 کیلوگرم در هکتار) بر درصد روغن دانه و اسید های چرب آن،در گیاه دارویی کدوی تخمه کاغذی، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در زنجان اجرا شد. تجزیه واریانس مرکب داده های دو ساله نشان داد که سطوح آبیاری وپتاسیم تاثیر معنی داری بر در صد روغن دانه،اسید لینولئیک واسید اولئیک داشت. مقایسه میانگین ها نشان دادکه بیشترین درصد روغن (52/341) و درصد اید لینولئیک (55/242) در تیمار 50 میلی لیتر تبخیر حاصل شدکه اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت. دربین سطوح مختلف پتاسیم نیز بیشترین درصد روغن (50/774) واسید لینولئیک (57/247) مربوط به کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار پتاسیم بود ، که از این نظر با شاهد (صفر) و دو سطح دیگر( 50 و 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار) تفاوت معنی داری داشت. نتایج همچنین نشان داد که اثر متقابل دور آبیاری درسطوح پتاسیم معنی دار نیست.

کلیدواژه ها

کدوی تخمه کاغذی، دورآبیاری،پتاسیم، درصدروغن، اسید های چرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.