بررسی محتوای کتاب درسی علوم پایه چهارم ابتدایی با توجه به معیارهای انتخاب محتوا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی، مطالعات اجتماعی و فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPSCONF01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7888
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول مرتضی نژاد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات ، گروه علوم تربیتی ، قاینات ، ایران

حسین مومنی مهموئی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت حیدریه ، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ، تربت حیدریه ، ایران

چکیده

یکی از اهداف و نیازهای مبرم نظام آموزشی هر کشور ، برنامه ریزی ، تدوین و تغییر در روز آمد کردن کتاب های درسی است . برنامه ریزی و تدوین کتاب های روز آمد سبب می شود دانش آموزان با مسیر پیشرفت جهان و کشورمان همگام شوند . از این رو توجه به محتوای کتب درسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است . از دیدگاه برنامه ریزی درسی انتخاب و تنظیم محتوا مستلزم در نظر گرفتن معیارها و ضوابط مختلفی می باشد که توجه به این معیارها و ضوابط از مهم ترین و حساس ترین مباحث در حوزه برنامه ریزی درسی است . هدف از انجام این پژوهش بررسی محتوای کتاب درسی علوم پایه چهارم ابتدایی سال تحصیلی 92-91 و میزان مطابقت آن با معیارهای انتخاب محتوا از دیدگاه معلمان است . نمونه مورد بررسی 109 نفر از معلمان پایه چهارم دوره ابتدایی شهر قاین بودندکه 47 نفراز آن ها را زن و 62 نفر آنان را معلمان مرد تشکیل می دانند . داده های پژوهش از طریق پرسش نامه 30 سوالی به دست آمد که بر مبنای مقیاس درجه بندی لیکرت بود و برای تحلیل داده ها از میانگین ، انحراف استاندارد، t تک نمونه ای و مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شده است . نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که سه فرضیه اول یعنی: تناسب محتوای کتاب درسی علوم تجربی پایه چهارم ابتدایی با عوامل و ارزش های اجتماعی ، با نیازها و ویژگی های فراگیران و باقانونمندی های برنامه درسی تایید شد و سه فرضیه دیگر یعنی تفاوت بین دیدگاه معلمان در مورد محتوای کتاب درسی علوم پایه چهارم ابتدایی به لحاظ جنسیت ، به لحاظ سابقه شغلی و به لحاظ سطح تحصیلات ، تایید نگردید .

کلیدواژه ها

برنامه درسی ، محتوا ، انتخاب محتوا ، کتاب درسی علوم تجربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.