کشند قرمز و پیامدهای آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF02_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3086
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا پورخباز

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان

مسعود اسلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آلودگی های محیط زیست

امیر زیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آلودگی های محیط زیست

حسین یوسف نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آلودگی های محیط زیست

چکیده

کشند قرمز توده هایی از جلبکهای قرمز رنگ است که به دنبال پدیده ی شکوفایی پلانکتونها از نوع Trichodesmium,Cochlodiniumpolykricoides وتغییر رنگ آب دریا ایجاد می شود. این پدیده باعث کاهش اکسیژن محلول در آب می شود وباعث آسیب رساندن به موجودات دریایی می شود به طوری که بسیاری از پرندگان دریایی، پستاندران آبزی، ماهیان وانسانها در مقابل این جلبکهای میکروسکوپی وسموم حاصل از آنها در امان نیستند و همچنین این عامل به نوبه ی مانع از فتوسنتز برای مرجانها می شود وبه تدریج سفید میشوند.عوامل مختلفی بر شکوفایی جلبکی موثرند که برخی از آنها عبارتند از: تغییرات شرایط آب وهوایی (نور،دما) ،پدیده پرغذایی (نیتروژن وفسفر)، فاکتورهای هیدرولوژیکی، بروز طوفانهای گرد وخاک حاوی آهن وبرخی ازآلودگی هایی که منشا انسانی دارند به طورکلی می توان گفت : درجه حرارت مناسب و وجود مواد مغذی (خصوصا فسفات ونیترات ) مهمترین عوامل کشند سرخ هستند. خلیج فارس نیز مانند اغلب اکوسیستم های دریایی هرساله شاهد بلوم های جلبکی کوچک وبزرگی است ، که ازاواخر شهریور ماه 1378 ازحوالی جاسک گزارش گردید وبه سرعت به سایرنواحی خلیج فارس گسترش یافت، طولانی ترین و وسیع ترین کشند سرخ سالهای اخیردرخلیج فارس بوده است. عامل ایجاد این کشند دینوفلاژهای گونه (Cochlodiniumpolykricoides) می باشد. از شیوه های مبارزه با این پدیده جلوگیری از ورود پسابها وفاضلاب به دریا است.درحال حاضر عملیات رس پاشی در مناطقی که بیشترین مزاحمت را ایجاد می کند در حال انجام است انتظار می رود رس پاشی از روی هوا که یکنواخت تر انجام می شود نتیجه بهتری داشته باشد. تاثیر این روش درآزمایشگاه منجر به حذف 80 تا 90 درصدی پدیده کشند قرمز شده است. اما نتایج نشان داده است که اگر کل منطقه آلوده شود این روش راه گشا نیست. هدف از این تحقیق به بررسی عوامل ایجاد کشند سرخ وتاثیر آن بر محیط طبیعی می پردازد.

کلیدواژه ها

کشند قرمز، بلوم جلبکی، شکوفایی پلانکتونی، جزرو مد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.