بررسی انواع تابوشکنی ها و دلایل اصلی آن ها در غزلیات شمس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ISPL08_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه طاهری ماه زمینی

دانشجوی دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

در این مقاله سعی شده تا به بررسی تابوشکنی ها در غزلیات شمس بپردزاد. در واقع تابلو در اصطلاح هم به معنی مقدس و پاک اس و هم به معنی ناپاک و نجس. این اصطلاح در روانشناسی به هر امر ممنوع و خطرناکی گفته می شود که افراد یا نفوذ برای حفظ جان خود و پیروانشان می بایست حریم آن تابلو را رعایت می کردند، تا مبادا به مواخذه ی بشری یا آسمانی متبلا شوند . این مسئله ی تابوشکنی با ظهور فرقه هایی چون ملامتیه و قلندریه رونق یافت و عامل اصلی ان مبارزه با ریاکاری اهل تصوف و رواج اسلام قشری بود. از دلایل دیگر این تابوشکنی ها پیچیدگی های زبان عارفانه است. علاوه بر این ها، نوع دیگری از تابوشکنی در غزلیات شمس دیده می شودکه آن را می توان شطحیات مولانا نامید که می توان آن را با قایل بودن به من در وجود همه ی انسان ها برطرف نمود. در نهایت به این نتیجه می رسیم که این تابوشکنی ها راه را برای تاویل های مختلف در غزلیات شمس گشوده اند و شعر او را چند معنا نموده اند.

کلیدواژه ها

تابوشکنی، منهیات اسلامی، شعر قلندری، شطح، غزلیات شمس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.