صحبت و خلوت از نگاه مولوی در مثنوی معنوی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ISPL08_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل بیگ زاده

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه رازی

یونس جلوداری

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

صحبت (هم نشینی) و خلوت (گوشه گیری) از آداب و شروط لازم و مهم سلوک است و چون نقش مهمی در تکامل معنوی و روحی سالکان و شکوفایی استعدادها و نیروهای بالقوه ی روحانی دارد، در تصوف و عرفان حائز اهمیت است مولوی در آثار خویش به ویژه مثنوی، در کنار سایر موضوعات عرفانی به موضوع صحبت و خلوت نظر داشته ودر این زمینه اشارت زیبا آموختنی دارد. این نوشتار معنای لغوی و اصطلاحی صحبت و خلوت و نیز دیدگاه مولوی در این زمینه بررسی و تحلیل کرده و سرانجام به مقایسه ی صحبت و خلوت پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی -توصیفی و بر پایه ی منابع کتابخانه ای است. این پژوهش نشان داده است که مولوی در معنی صحبت و خلوت، سلبی یا ایجابی حکم نکرده، بلکه رجحان یکی از ان دو را منوط به اختلاف احوال و مراتب سالکان، مقام و منزلت یاران و هم نشینان ، ادوار مختلف سیر و سلوک دانسته، لیکن خود صحبت را بر خلوت مرجع شمرده است البته به شرط آن که حشر و نشر یا صالحان باشد نه با طالحان.

کلیدواژه ها

مولوی، مثنوی معنوی، صحبت، خلوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.