بررسی تاثیر توپوگرافی بر آلودگی هوای شهر اراک
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش علوم جغرافیایی ایران 1393
- کد COI اختصاصی: ICGS01_194
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2944
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی
دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی
دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی
چکیده
شهر اراک یکی از هفت شهر آلوده کشور است که عوامل متعددی در آلودگی آن نقش دارد. لیکن اثر عوامل جغرافیایی به ویژه توپوگرافی بیشتر از همه است. هوای شهر اراک از نظر داشتن برخی عوامل آلوده کننده مانند منوکسیدکربن از تهران نیز آلوده تر است به طوری که سالیانه یک میلیون و 283 هزار تن از این ماده وارد فضای شهر می شود. در این مقاله توپوگرافی و چگونگی تاثیر توپوگرافی در آلودگی هوای شهر اراک شرح داده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهر اراک از نظر توپوگرافی شرایط خاصی را دارا می باشد به طوریکه دشت اراک توسط یک سلسله ارتفاعات محدود شده و چاله طبیعی بسته ای را پدید آورده است. در کل ارتفاعات این منطقه به گونه ای است که فلات اراک را احاطه کرده و محیط طبیعی متنوعی را شکل داده است. موقع جغرافیایی شهر اراک در کانون همگرایی دو رشته کوه غربی و جنوبی در مدخل دره ای که ارتفاعات فوق را از هم جدا می کند اهمیت توپوگرافی منطقه اراک را در ارتباط با شهر اراک روشن می کند. تاثیرات این نوع توپوگرافی ویژه باعث محبوس شدن شهر اراک توسط ارتفاعات و مانه خروج آلودگی هوا از شهر می شود و همچنین صنایع درست در مسیر بادهای غالب و بادهای محلی شرق قرار گرفته و باعث ورود آلودگی هوا به داخل شهر می شود. سکون هوای آرام در بیشتر مواقع و عدم تحرک هوا به ویژه در پاییز و زمستان و در هنگام وارونگی دما باعث انباشتگی شدید آلودگی ها شده و از صعود طبیعی هوای گرم به بالا و تخلیه آلودگی جلوگیری می کند. اینها همگی از عواملی هستند که مانع خروج آلودگی هوا از شهر و تثبیت کننده آن هستند. در نتیجه در شهر اراک در بیشتر ایام سال شاهد آلودگی هوا هستیم. عوامل طبیعی که کنترل آن برای بشر ممکن نبوده لذا تنها عامل انسانی یعنی صنایع (مولد دود) در حاشیه شهر باید کنترل شودتا بتوان با بهبود شرایط ، اثرات شوء یست محیطی را جبران کرد.کلیدواژه ها
آلودگی هوا، توپوگرافی، اراک، صنایع آلایندهمقالات مرتبط جدید
- جایگاه محیط زیست از منظر قرآن و آموزه های دینی
- راهبردهای موثر در تحقق مدیریت مطلوب شهری با رویکرد توسعه گردشگری در پرتو محیطزیست پایدار
- مطالعه نقش گردشگری در توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی نمونه موردی شهرستان الیگودرز
- بررسی عوامل موثر بر نگرش شهروندان نسبت گردشگری (مطالعه موردی شهر دورود)
- پهنه بندی خطر سیل در محدوده بخش مرکزی دلگان با استفاده از روش AHP و GIS
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.