موقعیت یابی گمانه های اکتشافی با استفاده از مدلسازی تراکم سطح و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) (مطالعه موردی: بخش شرقی معادن آهن سنگان خواف)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش ملی زمین شناسی و اکتشافات معدنی
- کد COI اختصاصی: NGMES01_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1565
نویسندگان
کارشناس ارشد زمین شناسی مهندسی ، کارشناس دفتر فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی ، معاونت برنامه ریزی ، توسعه و اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
کارشناس ارشد پترولوژی ، مدیریت فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
کارشناس ارشد زمین شناسی اقتصادی ، ریاست دفتر فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
چکیده
تعیین موقعیت سکوهای حفاری گمانه های اکتشافی یکی از موضوعات مورد بحث در بخش اکتشاف معادن می باشد. هدف از این تحقیق ، پیاده سازی روش تراکم سطح با استفاده از تکنولوژی GIS می باشد تا با استفاده از نقشه پهنه بندی حاصل ، به مکانیابی مناسب گمانه کمک کرده و از هزینه های ناشی از مکان حفر نامناسب جلوگیری به عمل آید. مورد مطالعه آنومالی شرقی معدن سنگ آهن سنگان در شهرستان خواف می باشد. روش تراکم سطح (area density) یکی از روش های دو متغییره برای وزن دهی لایه های اطلاعاتی است که در آن وزن دهی به لایه های اکتشافی در محیط نرم افزاری GIS انجام می شود. ابتدا 4 عامل شامل زمین شناسی ، فاصله از گسل ، گرانی سنجی ، مگنتومتری به عنوان متغیرهای تاثیرگذار تعیین شدند. سپس براساس معادلات این روش به هر عامل براساس میزان سهم آن عامل و زیرعامل ها نسبت به ماده معدنی دارای رخنمون ، وزن داده شد . در نهایت نقشه های هریک از پارامترها و نقشه نهایی موقعیت یابی گمانه های اکتشافی در 5 طبقه از مکان خیلای مناسب تا خیلی نامناسب در محیط نرم افزار Arc GIS9.3 تهیه شد. نقشه ها پهنه بندی نشان می دهد که نواحی با پتانسیل ماده معدنی خیلی بالا و پتانسیل بالا اغلب در مجاورت سازندهای آهن عیار بالا تا کم عیار و فواصل از گسل 70-30 متر ، به خصوص در بخش های V, III, VI قرار گرفته اند. نتایج نقشه پتانسییل معدنی ، نشان می دهد با توجه به اینکه داده های مدل تراکم سطح به طور مستقیم با رخنمون های آهن منطقه در ارتباط است ، این مدل دقت بالایی دارد و قابل استفاده در بخش اکتشاف معادن است.کلیدواژه ها
موقعیت یابی گمانه اکتشافی ، معدن آهن سنگان ، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، مدل تراکم سطحمقالات مرتبط جدید
- پتانسیل کانیزایی و تشکیل بوکسیت در برگه علیآباد شمال استان سمنان
- کاربرد تلفیق تصاویر اپتیکال و راداری در بارزسازی سنگهای دگرسان شده و اکتشاف کانسارهای معدنی: مطالعات موردی از مصر، اندونزی و ایران
- شناسایی تاثیر لاگ های ژئو فیزیکی دراکتشافات نفت با تاکید بر چالش های تولید نفت در آب های عمیق تضمین جریان
- مروری بر مهندسی محیط زیست، توسعه پایدار، تجارت بین الملل و مدیریت منابع
- نقش هوش مصنوعی در ارتقای بهرهوری صنعت سنگ های ساختمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.