مقایسه ی تئوریکی تجربی آسی بشناسی مدیریت منابع انسانی در شرکتها
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جایگاه مدیریت و حسابداری در دنیای نوین کسب و کار، اقتصاد و فرهنگ
- کد COI اختصاصی: NATIONCONF01_258
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 706
نویسندگان
عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه مازندران
دکترای مدیریت بازرگانی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی
چکیده
بهبود و بازسازی سازمان، براساس محیط متغیر امروز و زمینه ای که علوم رفتاری کاربردی بوجود آورده، مطرح گردید. تغییراتسریع در محیط سازمان ها که با دگرگونی محی طهای اجتماعی همراه بود و منجر به تغییر عمد های در شیوه زندگی، نیازها، و پایگاهارزش های افراد گردید، ایجاب می کرد که ساختار ها و فرایندهای سازمانی انعطاف پذیر تا حدودی جایگزین الگوهای سنتی گذشتهشوند. در سطح عملیاتی، آسیب شناسی سازمانی، فرایند تشریک مساعی میان اعضای سازمان و مشاور یا مشاوران آسیب شناسیسازمانی می باشد که در پیش بینی اتفاقات محتمل، مدیریت را یاری می نماید. در این مقاله ابتدا در بخش اول مقدمه ای از بحثذکر شده، سپس در بخش دوم، مطالعات تجربی، پایان نامه ها و مقالات مختلف مطالعه و بررسی شده و روش های آماری و نتایجو یافته های هر کدام از آنها تشریح و بیان شده است. سپس در بخش سوم در یک مقایسه تئوریکی شباهتها و تفاوت های موجوددر این مطالعات تجربی مورد بررسی قرار گرفته است که از جمله شباهتهای موجود در این تحقیق می توان به الویت بندیآسیب های شاخه رفتاری، بیان اهمیت موضوع و نقش آن در سایر مراحل مدیریتی ، تدوین راه حل های پیشنهادی نزدیک و روشهای تحقیق مشابه، اشاره کرد و از جمله تفاوتهای آن می توان به دیدگاه های شخصی و متاثر از سازمان مربوطه، به عنوان اختلافمشترک، بیان استاندارد های گوناگون و پیش بینی رویکرد های خاص، جامعه های آماری متفاوت اشاره داشت. سپس در بخشبعد نتایج و یافته های تحقیق در قالب جدول و نمودار ارائه شده است. و در پایان نیز بحث، نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات برایتحقیقات آینده انجام شده استکلیدواژه ها
تئوریکی ، تجربی ، آسی بشناسی ، معاونت منابع انسانیمقالات مرتبط جدید
- ضمانت اجرای تعهد به پرداخت ثمن در نظام حقوقی ایران و قانون فروش کالا درانگلستان
- بررسی مبانی حرمت شرب خمر و مسکرات از منظر فقه امامیه ( با تاکید بر ادله اجتهادی)
- تحلیل احکام در موارد پرداخت خمس با در نظر گرفتن میزان نرخ تورم از منظر فقه وحقوق اسلامی
- بررسی رابطه بین مخارج تحقیق و توسعه با مربوط بودن اطلاعات و جریان های نقد آزاد(شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران)
- بررسی تاثیر مجازات اعدام بر بازدارندگی از جرم قتل
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.