ارزیابی اثر سطوح کود فسفر بر انتقال مجدد ماده خشک، فتوسنتز جاری و اجزای عملکرد دو رقم برنج

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_1227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه وهاب زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان

مسعود اصفهانی

هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه گیلان

سیده ارحامه فلاح شمسی

دانشجوی دکتری زراعت دانشکده علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سعید همتی

دانشجوی اسبق زراعت دانشگاه گیلان

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح کود فسفر (صفر، 40، 80، و 120 کیلوگرم فسفر در هکتار) بر انتقال مجدد ماده خشک، فتوسنتز و اجزای عملکرد دو رقم برنج هاشمی و خزر آزمایشی مزرعهای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور در سال 1391 انجام شد. صفات مورد بررسی شامل صفات عملکردی (تعداد دانه پر، تعداد دانه پوک، فراوانی دانه پر در طول خوشه، فراوانی دانه پوک در طول خوشه، درصد باروری خوشه)، میزان، سهم و کارایی انتقال مجدد ماده خشک و میزان، سهم و کارایی فتوسنتز جاری بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فسفر بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. بیشترین میزان، سهم و کارایی انتقال مجدد ماده خشک (به ترتیب 6/5 گرم در بوته، 46/5 و 27/58 درصد) و کمترین میزان، سهم و کارایی فتوسنتز جاری (به ترتیب 7/75 گرم در بوته، 32/7 و 53/5 درصد) در تیمار 80 کیلوگرم فسفر در هکتار ثبت شد. با افزایش میزان کاربرد فسفر از 80 به 120 کیلوگرم در هکتار صفات مربوط به انتقال مجدد ماده خشک کاهش و صفات مرتبط با فتوسنتز جاری افزایش یافت. همچنین با افزایش میزان فسفر، تعداد دانه پر، فراوانی دانه پر در طول خوشه و درصد باروری خوشه افزایش و تعداد دانه پوک و فراوانی دانه پوک در طول خوشه کاهش یافت. به طوری که برای دو رقم خزر و هاشمی بیشترین مقدار تعداد دانه پر (به ترتیب حدود 114 و 83 ) و درصد باروری خوشه (به ترتیب 96 و 74 ) و کمترین مقدار تعداد دانه پوک (به ترتیب حدود 41 و 4) از تیمار 120 کیلوگرم فسفر در هکتار به دست آمد.

کلیدواژه ها

انتقال مجدد، برنج، فتوسنتز، فسفر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.