شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر توانمند سازی کارکنان با استفاده از روش معادلات ساختاری تفسیری (مطالعه موردی: بانک مسکن شهرشیراز)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مدیریت در قرن ۲۱
- کد COI اختصاصی: ICMNG01_694
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1385
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت تولید، دانشگاه شیراز
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت تحول، دانشگاه اصفهان
کارشناس ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت
کارشناس ارشد برنامه ریزی آموزشی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت
چکیده
در رویکرد های توسعه ای به مدیریت منابع انسانی، به روشنی درباره ی اهمیت و چایگاه عوامل انسانی در سازمان، به عنوان یک دارایی مهمبحث شده است. اگر شرایط مناسبی برای شکوفا شدن استعداد های فردی فراهم شود، دارایی مذکور، کارایی و عملکرد بهتری خواهد داشت. یکی از عواملموثر در بهبود عملکرد کارکنان سازمان، رشد احساس توانمندی در بین آن ها است. از این رو هدف مقاله حاضر ارائه در ابتدا شناسایی عوامل موثر برتوانمند سازی کارکنان از طریق مطالعه پیشینه و پژوهش های انجام شده در این زمینه و در مرحله بعد سطح بندی این مولفه ها با رویکرد ISM می باشد. ابزار گرد آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه تدوین شده با طیف مخصوص ISM بوده و با استفاده از نرم افزارهای MATLAB و MS VISIO و MS EXCEL تحلیل خواهد شد. جامعه آماری این پژوهش بانک مسکن شهر شیراز می باشد البته با توجه به اینکه این پژوهش خبره محور می باشد، تعداد نمونه با توجه به جداول استاندارد مطرح نیست. نتیجه این پژوهش موثر ترین مولفه بر توانمند سازی کارکنان را معرفی می کند.کلیدواژه ها
توانمند سازی کارکنان، معادلات ساختاری تفسیری، بانک مسکن شهر شیرازمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.