تحلیلی بر مشارکت زنان روستایی و عشایری در مدیریت پایدار مراتع

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار منابع طبیعی تجدید شونده
  • کد COI اختصاصی: SDRNR01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 851
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یازمراد کوسه غراوی

کارشناس ارشد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان

احمد عابدی سروستانی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمدرضا شهرکی

کارشناس ارشد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان

بهاره بهمنش

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

زنان یکى از مهمترین گروههاى اجتماعى متأثر در مدیریت عرصههای منابع طبیعی به ویژه مراتع هستند، به طوری که در تسریع روندتغییر و توسعه پایدار این منابع، مسئولیت بسیار تعیین کنندهاى دارند. از طرفی زنان مستقیماً با هدف توسعه عرصههای مرتعی وهمچنین مدیریت آنها بستگى داشته و از این رو در تحول این عرصهها، عاملى بنیادى محسوب میگردد. تحقیق حاضر نیز با هدفتحلیلی بر مشارکت زنان روستایی و عشایری در مدیریت پایدار مراتع انجام شده است. به طوری که زنان روستایی و عشایری به عنوان نیمی از جمعیت روستایی نقش بارزی در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی دارند و رسیدن به توسعه پایدار در عرصههای منابع طبیعیتوجه بیشتر به زنان را که دوشادوش و همپای مردان در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی مشارکتی فعالانه دارند، میطلبد. با وجود تلاش زیاد زنان در جوامع روستایی، نقش این گروه غالباً در فعالیتهای مرتعی و جنگلی نادیده گرفته میشود. در هر حال امروزهبرای رسیدن به اهداف مدیریت پایدار عرصههای مرتعی کشور، به زنان روستایی و عشایری توجه خاصی شده است. مشارکت در امرتولید نهال، کاشت، داشت و نهایتاً بهرهبرداری مستقیم از تولیدات مرتعی، همیاری در آموزش زنان روستایی در ایفای نقش بهتر و سازنده خود، القای حس خودباوری با حضور در عرصههای کاری، ارزیابی ظریف و دقیقتر عملیات، ارائه رهنمودهای کاربردی و منطبقبا احساس طبیعت و غیره، از مجموع فعالیتهای زنان در گستره عرصههای مرتعی است، که با ایجاد و شرایط بهینه و بستر مناسبامکان مشارکت نیز افزایش مییابد. با توجه به مطالب ارائه شده مواردی از جمله: ایجاد تسهیلات لازم جهت تشکیل و گسترش تشکلهای غیردولتی NGO ها ، برای مشارکت زنان، تأمین مالی زنان روستایی و عشایری در قالب اعتبارات دولتی، برنامهریزی و طرح سیاستهایی در جهت توسعه و گسترش مشارکت زنان روستایی و عشایری در مدیریت مراتع، فراهم نمودن امکانات و خدمات لازم ، درجهت مشارکت حداکثری زنان روستایی و عشایری در مدیریت پایدار مراتع پیشنهاد میگردد

کلیدواژه ها

مراتع، مدیریت، زنان، مشارکت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.