تاثیرات تراوایی نسبی وابسته به سرعت بر بهره دهی مخازن گاز میعانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC02_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 963
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسحاق فروزنده

دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشگاه شهید باهنر

مهین شفیعی

عضو انجمن پژوهشگران جوان، دانشگاه شهید باهنر کرمان

امیر صرافی

عضو هیئت علمی بخش مهندسی شیمی،دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

در مخازن گاز میعانی با کاهش فشار به زیر فشار شبنم همواره مقداری از میعانات در مخزن انباشته می گردند. با گذشت زمان و افت فشار بیشتر در اثر تولید بر مقدار این میعانات افزوده شده و در نهایت سه ناحیه در مخزن گاز میعانی تشکیل می شود. در ناحیه اول که در مجاورت چاه قرار داشته، میزان اشباع میعانات بیشتر از مقدار بحرانی بوده و میعانات قادر به حرکت به سمت چاه می باشند. در ناحیه دوم میعانات وجود داشته اما قادر به حرکت نیستند و در ناحیه سوم، فشار بیشتر از فشار شبنم بوده و میعانی وجود ندارد. با توجه به اینکه تراوایی نسبی گاز و میعانات وابسته به اشباع می باشند و اشباع تابعی از فاصله از دهانه چاه می باشد، در نهایت تراوایی نسبی به صورت تابعی از مکان بوده و در محاسبه بهره دهی چاه نمی توان آن را از انتگرال شبه فشار خارج کرد. بنابراین شکل دیگری از انتگرال شبه فشار مورد استفاده قرار می گیرد که اولین بار توسط فیونگ معرفی گردید. با توجه به اینکه میزان اغتشاش در مخازن گازی بالاتر از مخازن نفتی می باشد، همواره انحراف از جریان ایده آل دارسی وجود دارد که به این پدیده اینرسی منفی می گویند. پدیده دیگری که در چاه گاز میعانی مشاهده گردیده است بهبود تراوایی نسبی با افزایش سرعت و عدد موئینگی می باشد که به آن جفت شدگی مثبت می گویند.جهت مشاهده همزمان اثرات این دو پدیده، مدلهای تراوایی نسبی وابسته به سرعت مختلفی پیشنهاد گردیده اند. در این پژوهش سعی شده است تاثیر اعمال این مدل ها بر عملکرد مخزن گاز میعانی مورد بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بهره دهی جفت شدگی مثبت اینرسی منفی شبه فشار دوفازی عدد موئینگی گاز میعانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.