تعیین واحدهای جریانی با کمک روش خوشه بندی سلسله مراتبی در مخزن کربناته گازی در خلیج فارس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC02_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 896
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حاتم پور

دانشجوی دکتری مهندسی نفت و گاز و انجمن پژوهشگران جوان دانشگاه شهید باهنر کرمان

مهین شفیعی

دکتری مهندسی شیمی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سعید جعفری

دکتری مهندسی مکانیک، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

به منظور برنامه های ازدیاد برداشت و توسعه ی میادین هیدروکربنی شناخت هر چه بهتر مخزن امری لازم و ضروری است. در این راستا استفاده از مفاهیم و تکنیک های نوین جهت دسته بندی سنگ های مخزن و تعریف زون های تولید و غیر تولیدی بسیار مفید و کاربردی خواهد بود. معیارهای مختلفی در بحث زون بندی مخازن و تفکیک بازه ی مخزنی به بازه های مختلف مورد توجه قرار می گیرند. در صنعت نفت زون بندی های مختلفی بر اساس این معیارهای متفاوت به طور گسترده ای انجام گرفته و در حال انجام نیز می باشد. تعریف زون های مخزنی بر اساس واحدهای هیدرولیکی جریان نیز از ج مله روش های کاربردی است که می تواند معایب زون بندی های مرسوم زمین شناسی بر اساس نوع سنگ و لیتولوژی یا رخساره را بر طرف کرده و نگاهی نوین به تعریف گونه سنگی و زون بندی از دیدگاه مخزنی داشته باشد. در این مطالعه گروه بندی واحدهای جریانی با استفاده از خوشه بندی سلسله مراتبی برای داده های مغزه 4 حلقه چاه از میدان کربناته گازی در خلیج فارس انجام شده است. با بررسی درخت خوشه بندی تعداد 6 واحد جریانی مناسب برای گروه بندی در مخزن مورد نظر تعیین شد. ضرایب همگرایی بالای بین تخلخل و تراوایی مغزه (به طور میانگین بیش از 90%) در هر یک از واحدهای جریانی تعیین شده و ضریب همبستگی بالای بین تراوایی تخمین زده شده از میانگین نشانگر زون جریانی هر واحد جریانی و تراوایی واقعی مغزه (93%) نشان دهنده کیفیت بالای روش ارائه شده است.

کلیدواژه ها

زون بندی مخازن، واحدهای هیدرولیکی جریان، خوشه بندی سلسله مراتبی، نشانگر زون جریانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.