محاسبه سرعت واکنش بین سنگ مخزن دولومیتی و هیدروکلریک اسید با راکتور دیسک گردان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC02_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 770
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز رشیدی

دکترای مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

محمد طبسی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

محمد فارسی

دکترای مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه شیراز

چکیده

استحصال از چاه های نفت و گاز پس از مدتی، به دلیل صدمات سازندی کاهش می یابد. این صدمات سازندی، در طولانی مدت به خلل و فرج آسیب رسانده و سبب کاهش تولید هیدروکربن میگردند. عملیاتهای دیگر مثل حفاری، سیمانکاری، مشبک کاری و... نیز موجب آسیب های سازندی می گردند. یکی از راه های مؤثر برای به حداقل رساندن صدمات سازندی که در مخازن کربناته بسیار متداول است، اسیدکاری می باشد. اسید، مواد آسیب زننده را همراه با کانی های سازند حل کرده و الگوهای جریانی خاصی ایجاد می کند. الگوهای جریانی ایجاد شده بسته به دبی جریان، می توانند متفاوت باشند. در فرایند تزریق، برای کاهش هزینه ها و همچنین کاهش آسیب به سازند همواره به دنبال الگوی بهینه هستیم. برای رسیدن به این الگو پارامترهای بسیاری از جمله سرعت واکنش بین اسید و سنگ مخزن باید تعیین گردند. از طرفی پارامتر سرعت واکنش از جمله مهمترین ورودیهای مورد نیاز، برای مدل سازی فرآیند اسیدکاری می باشد. در مدل سازی هایی که تاکنون انجام شده واکنش بین اسید و سنگ مخزن از درجه اول فرض شده و یا از اطلاعات دیگر مخازن استفاده شده است. در این کار نشان داده خواهد شد که این فرض، فرض صحیحی نمی باشد. در این کار برای محاسبه سرعت واکنش بین اسید و سنگ مخزناز راکتور دیسک گردان استفاده شده است. هدف از این تحقیق تشریح دستگاه دیسک گردان طراحی شده، روش استفاده از این دستگاه همراه با ارائه داده هایی می باشد.

کلیدواژه ها

صدمات سازندی، مخازن کربناته، اسیدکاری، الگوهای جریانی، سنتیک واکنش، مدل سازی، راکتوردیسک گردان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.