بررسی اثر آلکانوآمین ها در تخریب غربال های مولکولی حذف رطوبت در واحدهای نم زدایی گاز طبیعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC02_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 722
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما نیک نژاد اهر

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر

رامین زادغفاری

دکتری مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر

چکیده

در پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی در عسلویه از روش جذب سحطی توسط غربال های مولکولی نوع 3A برای حذف رطوبت موجود در خوراک گاز ورودی به پالایشگاه و تنظیم دمای نقطه شبنم آب موجود در گاز خروجی از پالایشگاه جهت جلوگیری از تشکیل هیدرات در واحدهای پایین دستی استفاده می شود. کاهش عملکرد غربا لهای مولکولی و از بین رفتن عمر مفید فعالیت کاتالیستی آنها، یکی از عمده ترین مشکلات بزرگ و نگرانی های فرآیندی این پالایشگاه می باشد که عملا تولید پایدار گاز را تهدید م یکند و نیاز به توقفواحدهای عملیاتی و هزین ههای تعویض بسیار سنگین دارد. مطابق با دستورالعمل شرکت سازنده غربال مولکولی، طول عمر مفید این غربال ها نزدیک به سه سال می باشد. ولی تجربیات نشان می دهد که غربال ها در مدت زمان کمتر از سه سال عمکلردشان کاهش یافته و تبدیل به پودر و کلوخه شده و مجددا تخلیه و تعویض می گردند. عوامل متعددی باعث تخریب غربال های مولکولی می شوند که شایع ترین آنها، آلودگی بسترهای نم زدا توسط موادی نظیر آمی نها، گلایکول ها، نم کها، هیدروکربن های سنگین، آ بهای آزاد، روغن ها و ... می باشد که اثرات منفی بر روی ساختار غربا لهای مولکولی دارند. بنابراین در این تحقیق بر اساس آنالیزهای آزمایشگاهی از خوراک گاز ورودی به بسترهای نم زدای پالایشگاه پنجم و حضور ناخالصی آلکانوآمین در داخل بسترهای نم زدا، به بررسی اثرات منفی و مخرب آن بر روی عملکرد غربال های مولکولی و تخریب ساختاری آنها پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

غربال مولکولی، نم زدایی، نقطه شبنم، تخریب، آلکانوآمین، کلوخه، کک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.