ارزیابی شاخص SRI در تعیین خشکسالی هیدرولوژیکی رودخانه زشک خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی خشکسالی و تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: NCDCC01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1990
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا غفوریان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

امر کرد نوشهری

کارشناس ارشد سازه های آبی

عبدالصالح رنگ آور

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

با توجه به تعاریف، نیازها و زمین ههای کاری مختلف، تا کنون شاخص های مختلفی توسط صاحب نظران برای بررسی مسئله خشکسالی ارائهشده است. در اکثر شاخص های خشکسالی از متغیرهای اقلیمی نظیر بارندگی و دما استفاده می شود. یکی از مناسب ترین و کاربردی تریناست که قادر به تعیین و پایش خشکسالی و تعیین کمبود بارش (SPI) شاخص های خشکسالی هواشناسی، شاخص استاندارد شده بارشتوزیع مقادیر تجمعی بارندگی برای یک مقیاس زمانی خاص به توزیع نرمال استاندارد تبدیل SPI برای هر مقیاس زمانی م یباشد. درصفر و انحراف معیار آن یک می باشد. بطورکلی اثر مستقیم خشکسالی بر روی جوامع بشری در SPI می شود، بطور یکه متوسط مقادیرکمبود جریان سطحی در رودخان هها نمود پیدا می کند. بنابراین ارائه شاخصی از خشکسالی بر اساس مقادیر رواناب رودخان هها می تواند دراساساً برای پایش و تحلیل خشکسالی از طریق بارندگی است ولی در این مطالعه روش SPI . مدیریت و پایش خشکسالی بسیار موثر باشدبرای (SPI) بر روی متغیر رواناب ماهیانه یک رودخانه نیز اعمال گردید. به این منظور شاخص استاندارد شده بارش SPI محاسبه شاخصبرای داده های رواناب ایستگاه های (SRI) داده های بارش ایستگاه های باران سنجی زشک و سرآسیاب شاندیز و شاخص استاندارد شده رواناب1387- 1358 لغایت 88 - هیدرومتری زشک و سرآسیاب شاندیز واقع بر روی رودخانه زشک در استان خراسان رضوی برای دوره آماری 59محاسبه گردید. مقایسه نتایج حاصل از این دو شاخص نشان داد که برای مقیاس زمانی بلند مدت ( 12 و 24 ماهه) مقادیر بدست آمده دونسبت به شاخص SRI شاخص دارای نوسانات مشابه یکدیگر هستند. ولی در مقیا سهای زمانی کوتاه مدت ( 1 و 3 ماهه)، مقادیر شاخصاز نوسانات کمتری برخوردار است. در نتیجه، در مقیا سهای زمانی ماهانه تا فصلی، بهتر است برای تحلیل جنب ههای هیدرولوژیکی SPIخشکسالی، از شاخص استاندارد شده رواناب به جای شاخص استاندارد شده بارش، استفاده شود

کلیدواژه ها

رودخانه زشک، خراسان رضوی.،SRI شاخص ،SPI خشکسالی، شاخص

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.