مدیریت بحران زلزله با استفاده از تهیه نقشه های امدادی برای مراکز آموزشی (نمونه موردی: شهر تبریز)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_295
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 598
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر مولایی

دانشجوی دکتری شهرسازی اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

حسین ملکشاهی فرد

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای طبیعی، دانشگاه تبریز، واحد بین المللی ارس

چکیده

وقوع حوادث در طبیعت امری طبیعی است اما بحرانهای احتمالی را میتوان با پیش بینی مدیریت و تاثیرگذاری آنها را کاهش داد. مدیریت بحران فرآیندی از برنامه ریزی ها و اقداماتی که با مشاهده و تجزیه و تحلیل بحران ها به صورت یکپارچه, جامع و هماهنگ و با استفاده از ابزارهای موجود در جهت پیشگیری ,آماده سازی ,مقابله و بازسازی ,تمهیداتی را برای مقابله با بحران های احتمالی آتی پیش بینی می نماید. همه ساله حوادث متعددی از جمله زلزله و سیل در گوشه و کنار کشورمان به وقوع می پیوندد کهبا خسارات مالی و جانی زیادی همراه است. همچنین هزاران انسان در جهان در جریان وقوع بلایای طبیعی جان خود را از دست می دهند و صدها هزار نفر مجروح می شوند و ساختمانهای بسیاری بویژه مجموعه های آموزشی تخریب می شوند. واقعیت آن است که ایران در این میان جزو کشورهای پرخطر و حادثه خیز دنیا قرار دارد که می توان به طور شاخص به خطر وقوع زلزله بیشمار اشاره کرد. بحران ها اگر در ساعات فعالیت مدارس اتفاق بیافتد و با فرض اینکه ساختمان های آموزشی از قابلیت آسیب پذیری و تهدید برخوردارند می تواند بستر تلفات شدید جانی باشند. از این رو ارتباط بین مجموعه های آموزشی و مراکز درمانی در امدادرسانی حائز اهمیت است. درصورتیکه این دو مرکز بصورت آگاهانه در فرایند برنامه ریزی و مکانیابی بهم مرتبط باشند امدادرسانی در ساعات طلایی می تواند از موفقیت بالاتری برخوردار باشد. اما درصورتی که ارتباط بین مراکز آموزشی و درمانی نامطلوب باشد امدادرسانی با مشکل مواجه خواهد شد. همچنین در صورتیکه در برنامه جامع مدیریت بحران، مراکز درمانی سرویس دهنده به هریک از مراکز آموزشی مشخص و مسیرهای دسترسی بین آنها معین شده باشد از سردرگمی، بی نظمی و اتلاف وقت در امدادرسانی کاسته خواهد شد. این تحقیق بر آن است تا با استفاده از اطلاعات ماهوارهای، نقشهای، آماری و ... نقشه های امدادی را برای مدارس تهیه نموده و گزینه دسترسی و مرکز درمانی برتر را برای امدادرسانی پیشنهاد نماید.

کلیدواژه ها

مدیریت بحران، نقشه های امدادی GIS، زلزله، مراکز آموزشی، مراکز درمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.