ارتقای کیفیت هوا در شهرها از طریق برنامه ریزی کاربری زمین؛ بررسی تجربه شهر چاتانوگا در ایالت تنسی آمریکا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_221
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه موسوی خورشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی

محمدرضا گلیج

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

در سالهای اخیر بیشترین میزان انتشار کربن و سایر آلاینده های هوا، در شهرها اتفاق می افتند. الگوهای کاربری زمین و نمودهای کالبدی آن تحت عنوان شکل شهری، به عنوان برونداد اصلی مطالعات برنامه ریزی شهری، با تاثیرگذاری بر نوع حرکت و میزان سفر بین فعالیت های مکان یافته حاصل از آن الگوها، به طور مستقیم بر میزان آلودگی هوا و مصرف انرژی اثرگذارند. الگوهای کاربری زمین می توانند با دور یا نزدیک کردن محل کار، محل زندگی و اوقات فراغت از یکدیگر توسط مقررات منطقه بندی تک کارکردی یا چندکارکردی، میزان استفاده از وسایل نقلیه شخصی و همچنین آلودگی هوا را شدت بخشند. در این راستا، 5 شاخصه اصلی الگوهای کاربری زمین و شکل شهری که کیفیت هوا را تحت تاثیر قرار می دهند شامل: افزایش تراکم، ترکیب کاربری های مختلف و سازگار، دسترسی به حملونقل عمومی، افزایش کیفیت طراحی شهری و مطلوبیت محیطقابل پیاده روی و توسعه خوشه ای فعالیت هاست. همچنین، برخی از راهبردهای برنامه ریزی کاربری زمین که 5 اصل مذکور را در برمی گیرد، شامل توسعه حمل ونقل-محور، توسعه می انافزا، باز-توسعه زمینه ای متروک و آلوده، توسعه مختلط، توسعه پیاده-محور، توسعه نو-سنتی، توسعه مراکز فعالیت متمرکز، تقویت مراکز شهری و تعادل نواحی بهعنوان محل کار و زندگی است. در این مقاله سعی بر آنست تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش اسنادی، و با معرفی تجربه شهر چاتانوگا در ایالت تنسی آمریکا، به تبیین راهکارهای اجرایی اصول پیشگفته جهت کاهش آلودگی هوا در شهرها از طریق تغییر نظام کاربری زمین پرداخته شود.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی کاربری زمین، کیفیت هوا، انتشار کربن، چاتانوگا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.