رابطه هوازدگی و تخریب سازه ها در تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1410
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه قهرودی تالی

دانشیار گروه جغرافیای طبیعی،دانشگاه شهید بهشتی

امیر کرم

استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه خوارزمی تهران

طیبه عبدالملکی

کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی،دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

هوازدگی زمانی رخ می دهد که سنگ ها ی سطحی زمین بر اثر فرایند های فیزیکی ، شیمیایی ، ویا بیولوژیکی تخریب ،شکسته و به اجزا کوچکتری تبدیل می شوند. این عمل بوسیله تابش خورشیدی ،رطوبت و آب، باد و کلا عناصر اقلیمی صورت می گیرد. هوازدگی علاوه بر تاثیر روی سنگها و عوارض سطحی زمین بر روی سنگ های ساختمانی ، مواد و مصالح و نمای ساختمانها نیز موثر است و باعث تخریب آنها می شود. این نوع هوازدگی می تواند سالیانه خسارات زیادی را به ساختمان های شهری و تاسیسات موجود وارد آورد.لذا از منظر مخاطرات طبیعی شهری ، هوازدگی سنگ ها و مصالح ساختمانی نوعی از مخاطرات محسوب می گردد. هدف از تحقیق حاضر ، بررسی شرایط ، انواع و شدت هوازدگی (دماشکافتگی، یخ شکافتگی و هیدرولیز ) در پهنه شهری تهران است. بدین منظور با استفاده از داده های اقلیمی همچون بارش ، رطوبت نسبی ، دماهای حداکثر و حداقل ، تعداد روزهای یخبندان و عواملی دیگر چون ارتفاع و وضعیت آلاینده های دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد و همچنین استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی ، انواع و شدت هوازدگی در محدوده مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.علاوه بر داده های فوق ، مشاهدات میدانی و برداشت اطلاعات براساس واحدهای هوازدگی به کمک چک لیستها ازساختمان های درون شهری به عمل آمد. نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر تخریبی بر روی ساختمان ها مربوط به هوازدگی شیمیایی است.در ضمن افزایش شدت هوازدگی با شدت آلودگی و پراکنش آن در سطح کلانشهر تهران رابطه مستقیمی دارد.

کلیدواژه ها

هوازدگی ، مخاطرات شهری، سازه های شهری، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.